Innan du tar steget att anmäla dig till vår valpkö vill vi att du med omsorg läser igenom detta.

Först vill vi välkomna er till att ta första steget till er nya familjemedlem.

Storlek

En Australian Labradoodle från oss på Stora Juleboda Australian Labradoodle är i regel av storleken medium, alltså mellan 43-46 cm i mankhöjd och väger 13-15 kg. Vi har också några av mindre storlek alltså under 43 cm i mankhöjd. Vi har valt att ha just dessa storlekar för att det passar oss som familj bäst och också de allra flesta familjer. Det är en lagom stor hund helt enkelt.

Trots att det är en lite mindre hund så kräver den fortfarande både motion och hjärngympa. Den hänger gärna med på familjens alla aktiviteter som fotbollsträning eller vandring i fjällen. Innan man skaffar hund, ska man tänka på hur mycket tid man har över varje dag, det vill säga de allra flesta dagar på året. Hur ser våra dagar ut? Hur är era dagliga aktiviteter?

Pälsvård 

Du måste också vara intresserad av pälsvård, då Australian Labradoodle  inte fäller något päls så måste man klippa den med jämna mellanrum. Man behöver också borsta den så att den inte får några tovor, detta är individuellt och lite hur kort/lång päls man vill ha. Ha som regel att borsta igenom hunden ordentligt en gång i veckan och sedan känna igenom med handen varje dag och borsta då vid behov. Tiden för veckoborstningen är mellan 15-60 min. Just pälsvården är en mysig del av att ta en Australian Labradoodle. Under dessa stunder som du har med din hund få du en djupare  relation, det kanske blir den mysigaste stunden i veckan. Detta kan du göra framför tv på kvällen eller ha hunden uppställd på ett bord med en bra lampa om man föredrar det.

Då Australian Labradoodle inte fäller något och pälsen växer hela tiden så behöver vi klippa den. Detta sker i regel var 10:e vecka, det beror lite på hur mycket man klipper och hur lång man vill att den ska vara som max. Klippa kan man göra själv eller lämna in till ett hundtrim, finns i de flesta städer. Vi klipper det mesta på hunden med sax, sedan har vi en trimmer för att använda under magen med mera. Det tar några gånger innan man vet hur man vill ha det, tänk att det får ta tid i början.

Vill man har ha sin hund långhårig så krävs det mer pälsvård, och hur mycket beror på pälskvalitet.

Det finns många exempel på när pälsvården kommit i andra hand och det viktiga är att man borsta ordentligt ändan in till huden varje gång.

ALAEU Australian Labradoodle Association Europe

Innan det att din hund är 18 månader så måste den kastreras, detta är för att skydda vår hundras. Om alla hade fått ta valpar på sina hundar så hade inte labradoodle varit så frisk som den är idag. Vi är ansluta till ALAEU, en klubb där uppfödare av Australian Labradoodle är med från hela Europa. Är man intresserad av avel så kan man höra av sig för att köpa en avelshund. Med andra regler, hör av er till oss om ni vill veta mer. Läs mer om ALAEU och deras jobb på http://alaeu.com/ .

ALAEU har stora krav på att våra avelshundar och måste genomgår de mesta hälsotester. Så som tex röntga höfter, armbågar och patella, att ögonlysa ögonen varje år. Sedan gör man DNA tester för att se om man kan se ärftliga sjukdomar som man kan testa för och även kontrollera att dom föräldrar man angivit är rätt föräldrar så man till 100% vet vilka föräldrar det är till hundarna. Läs mer vilka tester varje hund har tagit under deras egna sidor.

Detta är viktigt då Labradoodle har blivit så populära på senaste tiden och det är skönt att veta att de föräldrar djur man angivit stämmer överens med de som står på stamtavlan. Vilket gör att labbet har koll på alla individer och kan också spåra om det kommer nya genetiska sjukdomar. En trygghet för oss som uppfödare, men framförallt för valpköparna.

Vi är en av de Labradoodle-kennlar i Sverige som hälsotestar våra hundar mest. Detta är vi mycket stolta över och kommer att fortsätta hålla samma stansad på kommande hundar.

Vi har precis som SKK (Svenska Kennelklubben) en databas där vi kan titta på alla generationer och också följa hälsotester bakåt i leden. Där kan vi också kolla kommande kombinationer för att veta blivande inavelsgrad och för att se så att vi inte har två bärare av någon sjukdom i samma kombination. Ett viktigt och roligt jobb att hitta de perfekta kombinationerna.

Vi tittar lika mycket på hundens mentalitet som vi tittar på helhetsbilden av hunden. De som inte passar in tas inte heller in i avel.  I avelsarbetet håller vi också koll på om denna hunden/kombinationen tillför rasen något gott nytt. Vi tar aldrig en kull valpar som vi själv inte kan tänka oss en valp ifrån.

Från och med våren 2018 gör vi något vi kallar ”Kolla Mentaliteten” på våra hundar som fyllt 1 år. Detta erbjuder vi alla våra valpköpare att göra för att vi och ägaren ska få en bild av vad de har för hund och vi vad vi ska göra och jobba med för att föra avelsarbetet framåt. Detta ska bli väldigt kul och vi kommer att skriva mer om detta under en egen flik där även de testade hundarnas resultat kommer att finnas.

Måste man vara hemma fler månader med den nya valpen?

Detta bror lite på hunden och vad man jobbar med. Om man har tänkt ha hund, så tycker vi att man redan innan ska ha löst hur hunden ska ha det om man inte kan ha med hunden på jobbet. Med tex dagmatte eller hunddagis. Att bara komma hem på lunchen tycker inte vi räcker hela vägen, du måste ha en annan plan för att få köpa valp från oss på Juleboda. Det finns många olika allternativ, och bara för att du inte kan ha den på jobbet så betyder inte det att du inte kan ha hund. Det som styr är den tiden du har hemma.

Har du möjlighet att ha hunden på jobbet så är det bara positivt om hunden får vara med där från början, tänk att hunden och speciellt valpen behöver sova mycket i början. Så en plats där valpen får lite lugn och ro är ett måste i början.

Vi tror att valpen från ca 10 veckor ska leva det liv den kommer att leva stora delar av livet, det betyder att vi tycker att vardagen ska komma så fort som möjligt. Detta betyder inte att valpen ska vara hemma själv från början men inte heller en 4-6 månaders valp ska vara det stora delen av dagen. Så ska man ha valpen hos dagmatte är det också viktigt att valpen får lära sig det från början, va noga när du väljer dagmatte.

Ingen hund varken valp eller vuxen vill vara hemma hela dagarna själv. Alla hundar behöver sällskap och omvårdnad även på dagtid.

Innan man tar beslutet att skaffa valp vill vi att ni tänker på hur ert liv ser ut, finns det plats för en valp i er vardag? Om ni tycker att det inte finns tid innan valpen, vänta tills ni har rätt förutsättningar det leder till att både ni och hunden kommer få ett roligare hundliv.

Det finns många möjligheter att kunna ha hund trots att man jobbar utan att kunna ha hunden med sig, men ser till att ni har fixat det innan. Labradoodle är mycket sociala och vill vara med.

Samarbete mellan oss och valpköpare

Efter att valpen åkte till sin nya familj går det att nå oss på telefon. Vi svara på alla frågor och vill hjälpa till så gott det går. Vi ger tips och idéer och är mer än tacksamma för alla bilder och uppdateringar om valpen vi bara kan få.

Vi har en Facebook grupp för just den kullen man har valp ifrån där man kan ställa frågor till kullsyskon och till oss, dela bilder och andra funderingar. Vi har också en grupp för er som köpt från oss på Juleboda där vi med jämna mellan rum skriver svar på allmänna frågor, vi skriver om saker som man upplever i vardagen med hund, roliga som jobbiga delar. Träningstips och träningsutmaningar. Där man också kan följa oss på gården. Ni kan följa valparna som föds här och våra hundar i deras vardag. Man kan också dela med sig av tips och idéer valpköpare emellan och då man har hundar i olika åldrar kan man ha nytta av varandra.

Vi har en gång om året en stor träff för alla som köpt valp från oss eller är fodervärdar åt oss. Då har vi en heldag tillsammans, vi bjuder på lunch och fika och olika upplägg. Lek för hundarna är obligatoriskt 😉

Vi har från och med våren 2018 helgkurser just för våra valpköpare runt om i Sverige. Där man får träna och umgås en hel helg, tillsammans med andra valpköpare med sina hundar.

Lekträffar har vi under övriga året med jämna mellanrum. Vi har haft i Stockholm och här på Juleboda. Roligt att träffas och bara prata och leka lite för hundar i alla åldrar.

Här har du lite av det som händer efter det att man köpt valp från oss.

Är du redo att skaffa valp?

Har du nu läst igenom detta och tänker att du har tid och energi att ta dig an en ny familjemedlem? Har du löst hur hunden ska ha det på dagarna och hur ditt liv med valpen/hunden kommer ser ut inte bara nu utan även flera år framöver. Då är du välkonen att höra av dig till oss och sätta upp dig på kölistan för valp från oss på Juleboda.

Har ni några frågor eller funderingar eller vill ha mer information hör av er till oss.

Stora Juleboda Australian Labradoodle.