Hälsotester

När du letar efter uppfödare är det viktigt att du letar efter uppfödare som hälsotestar alla sina hundar som är i avel. Be om att få titta på alla resultat när du är på besök. Att köpa en valp efter icke testade föräldrar är lite som att köpa grisen i säcken, anser vi.

Vi är noga med att hälsotesta allt vi kan på våra avelshundar just för att vi vill förhindra att sjukdomar kommer upp i vårt avelsprogram. Det som ligger som bas hos oss är röntgen av höfter och armbågar, undersökning av patella och ögonlysning som görs varje år. Vi DNA-testar alla avelshundar mot de sjukdomar som andra seriösa uppfödare av Labradoodle gör i hela Europa. Genom att ha känd status på våra hundar så minskar vi risken att valparna får dessa deffekter även om det inte är någon garanti. Vi gör allt som står i vår makt för att få fram så hälsosamma hundar som möjligt. Generna kan vi dock inte råda över och de kan spela oss ett spratt även om vi omsorgsfullt väljer avelshundar med rätt kombination av tik och hane, låg inavelsgrad och godkända hälso- och DNA-tester.

Precis som när människor får barn vet man inte i förväg om barnet kommer att vara ett barn med problem med kolik, öron, syn eller något annat. Så är det med valpar också, även om vi i djuraveln gör fler tester för att föräldrarna ska passa så bra det går ihop händer det att valpar föds med defekter som inte går att förutse. Vi får oftast väldigt friska och pigga valpar. Hur våra hundar lever, vilken mat de får, hur mycket stress den utsätts för mm spelar också stora roller i hur friskt liv hunden kommer att ha.

Våra hundar har hängande öron, det är en del av hur de ser ut. Alla hundar med hängande öron oavsett ras behöver ha medvetna ägare som håller koll på sin hunds öron. Att titta och lukta i öronen är viktigt och att rengöra de vid behov är oerhört viktigt för att undvika onödigt lidande och ev följdsjukdomar. Att rengöra öronen med ett bra öronmedel, massera in medlet noga och sedan torka ur örat ordentligt tills inte vax eller smuts kommer ut är viktigt och att upprepa detta tills örat är riktigt rent, detta håller hundens öron friska.

DNA-tester vi gör:

Improper Coat

Om man vill veta att man får en hund som inte fäller päls(lik labradoren)  så ska man också se till att uppfödaren testat sina hundar för Improper Coat, som är en recessiv gen. Som om valpen får en sådan gen av varje förälder så får den päls som liknar med Labradoren. Om valpen har en som inte bär på genen så kan valpen inte får denna päls, utan får den lockiga Labradoodlepälsen. Då många väljer Labradoodle för att få en hund som har den lockiga pälsen som inte fäller, så är detta viktigt att kolla också.

DM

Det finns även en del sjukdomar så som DM, som är en sjukdom där hundens egna immunförsvar attackera nervsystemet. Denna sjukdom märks inte förrän hunden kommer upp i en ålder av 5 år. Det är viktig att man testar för att inga med denna sjukdom ska gå i avel. Detta är också en recessiv gen. Det krävs alltså att valpen får genen från båda föräldrarna för att bli sjuk. För att vara på den säkra sidan så testar man båda föräldrarna. Detta testas med DNA-test.

EIC

Är en neurologisk sjukdom där överföringen av impulser mellan nerver och muskulatur inte fungerar som den ska. Denna sjukdom har hittats hos Labradoren och en sjuk hund börja tappa bakdelen och detta händer mellan 7 månader och 2 års ålder. Då vi har labrador i våra hundar är det också viktigt att man ser till att föräldrarna är testade för detta för att minska risken att detta framkommer. Då man testat detta ett tag så är det inget man ser ofta, men inget man vill ska komma fram igen varken hos labradoodle eller hos labradoren. Det är en recessiv gen och testas med DNA test.

PRA

Progressive Retinal Atrofi, detta är ögonsjukdom som leder till blindhet. Det är genetiska defekter där synceller i näthinnan förtvinar. Detta är också en recessiv gen.  Då detta är en sjukdom som finns hos hundar och då man inte kan se om den drabbas så är det viktigt att man dels ögonlyser alla avelshundar varje år och också att de DNA testats så att man har två friska föräldrar.

vWD

Von Willebrands Disease är en ärftlig blödningsstörning som kännetecknas av en brist på von Willebrand-faktor, ett specifikt protein som behövs för att hjälpa blodpropp. Ibland kallas pseudohemofili, vWD är den vanligaste ärftliga blödningsstörningen hos hundar och människor. Detta kontrolleras genom DNA-test.

Undersökningar och röntgen som vi gör:

Patella Luxation

Knäskål som hoppar ur led, vanligt bland mindre hundar. Även om man inte har de minsta hundraser kan det förekomma och patella kan leda till att man måste operera hunden då den har ont när den går och kanske till och med så att den inte vill använda benet. Detta testar vi alla hundar som går i avel för att minska risken för patella. Detta görs av en veterinär.

Höfter

Man tittar på hur höftkullan ligger i skålen och man kollar så att hunden inte har slappa höfter eller pålagringar i skålen. Vissa hundar märker man inte på att dom har höftfel eller att det märks först när de är gamla. Därför är det viktigt att man röntga alla hundar som går i avel. Man kan inte helt skydda sig mot höftfel, men man kan minska risken. Vi röntgar våra avelshundar vid 1-1,5 år första gången och vid 2-2,5 år andra gången för att säkerställa att höfterna är bra. Vår veterinär skickar alla plåtar till OFA, som är en organisation i USA som samarbetar med ALAEU och WALA och som godkänner avelshundarna för avel. Från OFA får vi ett certifikat på att att hunden är godkänd.

Armbågar

Man kollar så att armbågen ser fin ut och ligger där den ska utan pålagringar. Detta kan man inte heller skydda sig helt mot, men det minskar risken oerhört genom att röntga alla hundar som går i avel. Vi gör även detta vid 2 tillfällen för att säkerställa att röntgenplåtarna är lika. Vi skickar även detta till OFA.

Ögonlysning

Under ögonlysningen så ser en specialutbildad veterinär in i ögat för att se om det finns några ärftliga ögonsjukdomar. Detta görs varje år under tiden hunden går i avel. Om en hund ska gå i avel måste den gå igenom ögonlysningen helt. Så inga ärftliga sjukdomar får synas.

Recessiv gen= För att hunden ska bli sjuk måste den ärva genen från båda håll, vilket gör att en kan vara bärare och en fri och valparna inte får sjukdomen.

N/N är två normala gener- valpar efter en hund med dessa bemärkelse kan inte bli sjuk av en recessiv gen.

N/C Denna hunden kan tillsamman med en annan N/C få sjuka valpar av en recessiv gen därför är det viktigt att man testar båda föräldrar om en av dom har denna, så en hund med N/C måste paras med en N/N.

C/C En hund med detta är sjuk den har den defekt vi testar emot. Om det är PRA,DM eller EIC så ska den inte gå i avel alls.

Mentalitet

Vi på Juleboda avlar bara på hundar som har de mentala färdigheter som vi önskar på våra labradoodles. Vi bjuder in våra valpköpare för att testa just mentaliteten i ett test gjort för just labradoodles. Då vi ser om de har de färdigheter vi önskar hos just Australian Labradoodles.

Vi arbetar mycket med att de som vill ska kunna utbilda sina hundar till Sociala Tjänstehundar eller Assistanshundar. Vi lägger av denna anledning ner en del jobb på att förbereda valparna till att klara den uppgiften. Genom socialisering av valparna, men också använda oss av föräldrardjur med de egenskaper som krävs. Vi är stolta över våra utbildade team som gör skillnad runt om i Sverige.

Labradoodlens sociala egenskaper är starka och deras positiva sätt att nyfiket se på sin omvärld gör de väl anpassade till jobbet som Sociala tjänstehundar.

 

Varför hälsa på hos uppfödaren?

Att träffa uppfödaren och uppfödarens hundar kan vara en blick in i hur valpen kommer att ha det den första tiden och hur hundarnas föräldrar är till sättet. Det är också en chans att ställa alla frågor om hälsotester och få en bild av vad uppfödaren har för mål och tankar kring sin avel. Då det är viktigt att man har en bra relation med sin uppfödare igenom hundens alla skeenden.

Fördelar med att vara anslutna till en internationell klubb

Vi, liksom några få andra uppfödare i Sverige är med i en internationell klubb för labradoodlesuppfödare och sedan januari 2019 är vi medlemmar i den internationella klubben WALA. För oss och för våra valpköpare är det en trygghet att ha WALA i ryggen. Dels så kontrollerar WALA så att alla hundar som går i avel har gjort de hälsotester som krävs för att gå i avel. Alla de tester som vi beskrivit här ovanför.

De har också en databas, lik den som SKK har alla sina hundar i, där man kan följa och titta på avkommor och släktingar bakåt i tiden. Man kan se hälsotester och man kan se hur många avkommor med mera. Detta gör att man kan spåra tillbaka till dess att det var Labrador och Pudel och man kan följa leden där emellan. Vi har i vissa av våra hundar linjer att följa hela 17 generationer tillbaka med labradoodles, vilket gör att vi har stor koll på vad det är vi har för hundar.

Då det är många uppfödare runt om i Europa så har vi kunskap att dela med oss av och också att kunna använda avelshanar som också är registrerade i vår register. Alla hundarna har en DNA profil som visar att de har de föräldrar som är angivna på stamtavlan, vilket med säkerhet visar att den valp man får är just efter dessa föräldrar. Detta är också en stor fördel inte bara för oss utan även för den som köper valp av oss.

Detta gör att uppfödarna som är med i klubbar som ALAEU och WALA inte kan fuska med hälsotester, DNA tester eller vilka som är förfäder till sina hundar. En trygghet för er som valpköpare är också att vi har en klubb som kontrollera att de uppgifter vi anger är de som är rätt och då kan du också veta att vi har gjort allt för att öka sannolikheten att få fram de allra friskaste individerna.

Att vara med i en klubb som ALAEU och WALA är att vilja jobba fram Labradoodlen mot gemensamma mål och jobba för att få fram en så bra hundar det bara går.

Våra hundar är testade med godkända resultat från OFA och VHL Genetics

Innan du köper din valp, tänk på vad du vill ha och besök gärna flera uppfödare, för att få en bild av vad det är för hund du köper och tänk på att inte stödja de uppfödare som inte har koll på vad dom har i leden bakåt och be om att få kolla på hälsotester från föräldrar djuren, gärna också i fler generationer. Låt inte din väntan på valp styra över om du köper från en seriös eller oseriös uppfödare. För den som väntar på något gott väntar aldrig för länge…

Du som valpköpare är med och påverka Labradoodlens framtid