Vad är en Australian Labradoodle

Det är en korsning mellan Labrador retriver och Pudel där man även korsat in raser såsom Amerikansk cockerspaniel.

Hur stor är en Labradoodle?
De största är högre än 55 cm, 20-40 kg
medium är mellan 55 cm och 43 cm, 10-20 kg
miniatyr är mellan 43 cm och 35 cm hög, upp till 12 kg

Rasstandard enligt Labradoodle ( ref : ILA )

Helhetsintryck
Labradoodle finns i tre storlekar, standard, medium  och miniatyr. Det  finns inte någon märkbar skillnad i det allmänna utseendet på något av de tre storlekar.

Det är en glad hund som är snabb och atletisk. Medium till lätt benstomme , graciös i rörelse och med livlig uttryck. Pälsen bör vara icke fällande, vara av jämn längd över kroppen, på ben hals, svans och huvud, och bör vara så nära icke allergiframkallande som möjligt. De är av naturen intuitiva, söker mänsklig ögonkontakt och är mycket lättlärda.

Temperament
Trygg, glad, livlig, clownliknande, sällskaplig och vänlig, helt utan aggressivitet, smart och mycket intuitiv. Väl lämpad för specialarbeten såsom terapihund, assistanshund eller ledarhund. Kan försöka överlista sina ägare bara för skojs skull, om inte fast disciplinerad när unga. Svarar bra på positiva träningsmetoder. Lojala och hängivna sin familj. De flesta älskar vatten och är naturliga simmare och vattenhundar. Tillgiven och kärleksfull. Aktiv och atletisk när den är fri, men kan bli väldigt lugn vid beröring av människohänder.

Rörelse
Första intrycket ska vara av en hund vars fötter verkar knappt nudda marken. Lätt, smidig, graciös och atletisk . I trav skall ha utseendet av " gå någonstans " med energi och syfte . Ser ut som de dansar. När de galopperar bör de tycks sväva nästan ovanför marken. Lätt och luftigt, flytande med fri rörelse och en total avsaknad av uppenbar ansträngning .

Kropp
Höjd till längd förhållandet skall vara tio till tolv, med något längre ben än kropp, men ändå ser kompakt ut. Överlinjen ska vara stark över rygg med svagt sluttande kors och med sluttande axlar som flyter in i fasta armbågar och frambenen står rakt mot marken. Raka upprättstående axlar är ett fel liksom raka knäleder. Knäleder bör ha medelhög vinkling med korta starka hasor parallellt och rakt på marken. Kobenthet är ett fel när tårna vänder antingen inåt eller utåt. De är en galopperande hund, så flankerna bör stiga till ett medium, från djup bringa och väl välvda revben .

Huvud
Huvudet skall vara i proportion till resten av kroppen, som varken är kantiga eller för fint eller mejslade. Längd från nos till ögon bör vara något längre än längden från ögonen till nackknölen. Skallen skall vara något rundad, men inte välvt. Panna medelbrett , nospartiet inte snipigt, men bör ha djup och bredd. Svag underkäke är inte önskvärt. Huvudet ska gå över naturligt till en stark, aning böjd och muskulös hals och inte verkar vara " fastnat på”. Långt och smalt huvud är ett fel.

Öron
Bör vara brett isär och lågt ansatt, under eller i nivå med ögonen och hängande ned mot sidorna av huvudet . Den inre hörselgången bör inte vara alltför tungt belagda. Öronlädret bör vara tunnare än tjockt och svampigt.

Ögon
Ska sitta brett isär, stora och uttrycksfulla, glänsande eller strålande, ovala till runda och får inte bukta ( som i PEKINGES till exempel ) . Uttrycker livlighet, nyfikenhet, fulla av glädje och intuitivitet som söker mänsklig ögonkontakt. Ögonfärger kan vara mörkaste brunt, en transparent honungsfärg eller olika nyanser av hassel. Vägg- eller porslinsögon är inte tillåtet. Utstående ögon, insjunkna eller vattniga ögon är ett fel. ( observera att valpar ibland kan ha tvåfärgade ögon under tandsprickning ).

Nos
Stor kvadratisk och köttiga till utseende. Får aldrig vara smal eller spetsig. Brunfärgad hundar måste ha " ros -" eller " lever -" färgade nosar och kan aldrig vara svart . Rödfärgade måste ha svart nos. Andra färger kan ha någon av ovanstående, beroende på de färger som deras föräldrar har.

Tänder
Saxbett, vilket innebär att de övre tänderna passar tätt över topparna på de nedre tänderna. mellanrum mellan övre och undre tänderna är ett fel. Underbett (där den undre tänderna sträcker sig bortom de övre tänderna) och överbett (där de övre tänderna sträcker sig förbi de nedre tänderna) är också ett fel. Trånga tänder hos den vuxna hunden är ett fel speciellt hos miniatyrerna.

Svans
Helst sabel formad som i Labrador Retriever. Men under de formativa åren av rasen får svansen bäras glatt och virvlande över ryggen. Böjda svansar är inte tillåtet.. Svansar får inte kuperas.

Tassar
Trampdynorna ska vara tjocka, djupa och nära varandra. Klena ”har- fötter " är ett fel. Det bör finnas en tydlig " vrist " mellan fötter och ben . Främre sporrar kan avlägsnas även om det inte är nödvändigt. Det är sällsynt att en Labradoodle att har sporrar, men om valpar föds med dem, måste de tas bort då de är fyra dagar gammal.

Pigment
Måste vara stark i alla färger. Bruna måste ha lever-eller rospigment. Aprikoser och röda måste ha svart pigment. Saknas pigment runt ögonen eller finns prickar eller fläckar av vit eller rosa på nosen, i ögonkanter, läppar är inte tillåtet.

Päls
Eftersom Labradoodle utvecklas genom generationerna finns många pälstyper från korta glesa håriga, till långa böljande, till ull-lockiga pälsar. Men idealet är den icke fällande vågiga och lockiga fleecen eller curly-ulliga, som inte får fälla, är allergivänlig så att den stora majoriteten av personer med hundallergier kan tåla och för dem som inte vill ha någon hund lukt. Pälsen är en av de unika egenskaperna hos denna ras, och måste vara en prioritet att komma nära bakom hälsa och temperament .

Fleecepälsen: fleecepälsen har en distinkt mjuk ullig "känsla" som ingen annan hundpäls. Det bör vara ett enda skikt med en total avsaknad av fluffig underull. Helst bör den inte vara för tjock eller luddigt, men ska hänga i lösa lockiga spiraler som liknar den hos angoraget. Längd är ca fyra till sex inches, på kroppen, svans, huvud och ansikte och på benen. En " förändring" av päls är tillåten från valp till vuxen och på grund av hormonella förändringar. Eftersom pälsen inte fäller så måste den klippas.

Den ulliga curly-pälsen: känns liknande den i en renrasiga pudel och kommer ofta vara ganska tätt curled. Men det borde vara uppfödare målsättning att föda upp en lösare curl än pudelns som kräver mindre underhåll.

Den håriga pälsen; kan vara vågig eller lockig, kort eller lång och även om inte perfekt är den tillåten under de första åren av utveckling i avelsprogram. Om dessa hundar är exceptionella i kropp, temperament och hälsa, kan de vara värdefulla avelshundar när de paras med lämpliga partners och bör inte kasseras för avel.

Färg
De färger som Labradoodlepälsen kan ha  är svart, blått , silver, krita, grädde, café - au - laits , aprikoser , rött , guld och choklad. Små vita fläckar som finns på labbar och pudlar på bröstet och tårna accepteras. Godkända färgvariationer inkluderar :

Solid: pälsens färg är fast och jämn. Tydliga färger är att föredra, men naturliga variationer i skuggning av pälsen är inte att betrakta ett fel.

Brokig: Minst femtio procent vit , med prickar eller fläckar av något annat godtagbart enfärgad. Huvudet kan vara en solid färg men vit nos , bläs , eller vitt nosparti / bläs kombination ( företrädesvis symmetrisk ) är lika godtagbara . Full eller partiell sadel är acceptabla , så länge de inte överskrider färgens andel, men är inte att föredra. Stickelhår i vitt i pälsen är acceptabel, men inte att föredra. Obs: ILA accepterar registreringen av någon annan flerfärgning förutsatt att Labradoodle DNA-testning verifierar härstamning.

Fotnot
Under dessa år av utvecklingen av Labradoodle, bör målet vara för varje seriös uppfödare att göra sitt bästa för att skydda hälsostatus hos Labradoodle för framtida generationer. Prover för ärftlig defekter hos avelsdjuren kommer att vara en del av på lång väg mot detta mål och även om det inte finns någon garanti för att hälsan på avkomman. Den vedertagna praxis är att varje uppfödare  hälsotestar sina hundar.

Den största utmaningen att bygga upp en ny ras är att kontrollera aveln. Vi vill därför starkt uppmana alla som vill köpa Labradoodle att alltid köpa från en uppfödare som hälsotestar sina hundar. Det finns ingen ursäkt för att inte göra detta, och det är absolut nödvändigt för hälsan hos den framtida Labradoodle bibehålls.

Det är också viktigt att betona att inte alla pudelmixar nödvändigtvis kommer att ha samma egenskaper som har Labradoodle. Det vill säga den ursprungliga blandningen mellan labrador, pudel och en av de godkända " förälderraser”. De egenskaper som retriever tillför blandningen är i stort sett det som gör Labradoodle så lätt att arbeta med stor uthållighet. Pudeln är också väldigt lätt att träna, men blir snabbare uttråkad. Retrievergenerna är en viktig kvalitet för Labradoodles lämplighet som en ledarhund.

Hälsotester

Höfter
På potentiella avelshundar bör höfterna utvärderas i 1 årsåldern. ALAEU godkänner endast höftbedömning av OFA ( Orthopedic Foundation for Animals , www.offa.org ) baserad i USA , men vi kommer också vara villiga att översätta det brittiska systemet för BVA poäng till motsvarande OFA poäng. Höftröntgen måste göras i enlighet med OFA Hip X - Ray riktlinjer. Din veterinär tar röntgenbilder och sedan skickar dem direkt till OFA tillsammans med en ansökan om Hip / Elbow Database. Om din veterinär inte redan är registrerad med OFA de kommer att behöva göra det första gången de skickar in röntgenplåtarna för utvärdering. Registrering av veterinärkliniker för elektronisk bedömning enligt OFA
Application kan också hittas på OFA : s hemsida. Det rekommenderas starkt att alla höft- och armbågsleder röntgas av en veterinär med höftröntgenerfarenhet och digitalröntgenkapacitet. Traditionella röntgenplåtar kan ta lång tid att utvärder. Höftutlåtandet/ resultaten kommer att skickas till både hundägaren och veterinären som lämnat de röntgenbilder.

Armbågar
När din veterinär tar röntgenbilder av din hunds höfter, bör han / hon också röntga armbågarna. Båda uppsättningarna av röntgenplåtarna ska skickas för utvärdering.  Proceduren är identiska som med höfterna, ALAEU kommer acceptera BVA utvärderingar av armbågarna .

Patella
Alla hundar födda efter 2012/01/01 är också skyldig att ha en patellaundersökning av en specialistveterinär som är behörig att utfärda patellacertifikat . Patellaundersökning bör göras när hunden är ca 1 år gammal .

Ögon
Två avelshundar får endast paras om båda har en synundersökning som är mindre än ett år gammal. En hundoptiker bör göra undersökningen. Fråga din veterinär eller lokala kennelklubben om rekommendationer av hundoptiker i ditt område. För en fullständig lista över ögonsjukdomar / tillstånd som diskvalificerar en godkänd ALAEU avelshund, se ALAEU Regelverket.

PRA / prcd
En avelhund anses vara PRA / Prcd - fri  om båda föräldrarna är kända för att vara fria antingen genom ett DNA-test eller genom härstamning. Om en av föräldrarna är en känd bärare eller har okänd status, måste en hund- DNA-test avgöra om hunden är en PRA / Prcd bärare. DNA- test för PRA / Prcd kan göras av följande institutioner :

Haeringen ( www.vhlgenetics.com )

Genomia ( www.genomia.cz )

Du kan antingen begära ett samlingskit direkt från en av dessa institutioner eller göra en beställning och få din veterinär att skicka ett blodprov med löpnummer / deltagarblanketten direkt till institutionen. Det senare alternativet rekommenderas om du planerar att göra flera prov samtidigt ( DNA-profil , vWD , färg genetik testet , IC etc. )

Von Willebrands
Hundar födda efter 2012/01/01 måste ha godkänd Von Willebrand ( vWD ) status innan de får tas i  avel. Von Willebrand är en blödarsjukdom.

Som med PRA / prcd , kan de antingen bli godkända genom ( negativa ) perental vWD status eller genom ett DNA-test. WD test kan också göras genom Haeringen eller Genomia labratories och processen är densamma som vid PRA / prcd test . Namnet på det test som krävs för ALAEU avelshundar är von Willebrand typ I.

DNA -profil
Alla ALAEU avelshundar måste ha en DNA- profil klar. En DNA-profil kan användas både för att bestämma deras föräldrar och för att kontrollera att deras avkomma verkligen är deras avkomma. Detta test måste ske genom Haeringen. Detta test kan inte göras av Genomia eftersom de har ett annat system som inte är förenligt med den etablerade ALAEU systemet. För att beställa din hunds DNA- profilen, kontakta Von Haeringen Labratories. Om båda din hunds föräldrar är ALAEU registrerade bör du också markera rutan för " bestämma härstamning " . Förutsatt att föräldrarna till din hund har bokförts korrekt. Då kommer du att få en unik DNA- profil för din hund och verifiering av hans / hennes mor och far.

Färgkod
ALAEU kräver inte att du testar din hund för färg-genetik , men det kan vara väldigt roligt att veta. Om färg-koden för din hunds föräldrar är känd , kan du kanske bestämma hans / hennes färg-kod utan några tester. Om det inte är så kan du beställa en färg-kods- prov från antingen Haeringen eller Genomia .

Felaktig päls
Några Australian Labradoodle bär en recessiv gen för en felaktig päls. När två Australian Labradoodle med recessiv gen paras , kan de producera en valp med en slät päls istället för den vackra fleecepälsen eller den ullockiga som är karakteristiska för den Australienska Labradoodle. Denna päls skall undvikas. Både Haeringen och Genomia erbjuder nu ett test för " felaktig coat " -genen . Detta test kan göras via en kindbomullstopp och kan beställas antingen från labbet på samma sätt som alla de ovan nämnda.

Vad innebär ett valpköp?
Vi vill ha en bra beskrivning av er familj, boende och vad ni kan ge hunden för liv. Ni får sedan komma och besöka oss, träffa hundarna och sätta upp er på vår valplista.

När du köper valp gäller de regler enligt Rutland Manors krav och AALB (Accredited Australian Labradoodle Breeders) måste vi låta valparna bli kastrerade/steriliserade innan de fyllt ett år.

Alla valparna ska kastrerade/steriliserade innan 1-årsdagen. Priset för att kastrera en hane är ca 2000 kr och priset för en tik är  ca 4-5000 kr. Prisskillnaden beror på att operationen för en tik är dyrare än hanens. Steriliseringen utförs genom endoskopi, det vill säga genom några små titthål.

 

Vad kostar en Australian Labradoodle?
De valpar som säljs som familjehundar kostar 30 000 kr. Är du uppföddare av Australian Labradoodle och vill köpa valp från oss är du välkommen att höra av dig. 

Vi tar en handpenning på 4000 kr som dras av på köpesumman, men som inte betalas tillbaka om man dra sig ur köpet innan slutbetalning.

Går de att registrera i SKK (Svenska kennelklubben)?
Ja, men som blandras och inte i något rasregister. De är inte en godkänd ras i Sverige.

Australian Labradoodle Historia
I mitten av 1970-talet fick den Australienska Ledarhund-föreningen (The Australian Guide Dog Association, AGDA) en förfrågan från en blind kvinna på Hawaii rörande möjligheterna att få en ledarhund som inte skulle få hennes allergi att blomma upp.

Orsaken till att hon valde Australien är att det är en ö med strikta lagar om karantän och hundar som exporteras till Hawaii skulle därför kunna gå av planet och direkt till sitt nya hem utan karantän. AGDA hade ingenting att erbjuda men tog som uppgift att försöka avla fram en sådan allergivänlig hund.

De labradorer som AGDA hade var undersökta och godkända så det var självklart att man skulle använda dem i utvecklingen. För att få en hypoallergenisk hund skulle de para sina labradorer med en hundras som redan var icke-fällande, såsom storpudeln.

AGDA fick tag på en pudelhane som importerades, en hund av hög kvalitet från brukslinjer.

Mannen som ledde projektet var Mr. Wally Conren.

När den första kullen valpar föddes döpte han kullen till LABRADor-pOODLE, och så var Labradoodlen född. Pälsprov, tagna vid olika åldrar, från de tre valparna från den första pudel-labrador-blandningen skickades till den synskadade kvinnan. Pälsen från en av hundarna gav inte upphov till några allergiska symptom hos kvinnan, så den hunden tränades upp till ledarhund.

Labradoodlen blev en väldigt populär ras bland blinda på Hawaii och 29 av de första 31 Labradoodlarna som AGDA födde upp blev ledarhundar, fastän endast 3 av dem bevisligen var allergivänliga. The Australian Guide Dog Association föder fortsättningsvis upp en eller två kullar av Labradoodle per år på grund av att det är en sådan populär ras.

I början av 1990-talet började två hunduppfödare i Australien, båda med erfarenhet inom uppfödning av Cockapoos (Cockerspaniel-pudel mix), att föda upp Labradoodlen genom att para Labradoodle med Labradoodle och Labradoodle med pudel, för att konsekvent få en allergivänlig samt icke-fällande hund. Andra raser togs med i labradoodle-pudel-mixen, raser såsom irländsk vattenspaniel samt Amerikansk och vanlig cockerspaniel. Dessa hundar blev kända som den Australienska Labradoodlen.

Den australienska labradoodlen introducerades i USA i slutet av 1990-talet och blev genast väldigt populär. Den Internationella Labradoodle Föreningen (The International Labradoodle Association, ILA) grundades 2004 och sammanförde den Australienska Labradoodle Föreningen (The Australian Labradoodle Association, LAA) och den Austalienska Labradoodle Föreningen i Amerika (The Australian Labradoodle Association of America, ALAA) för att säkra Labradoodlens framtid. Deras mål är fokuserat på att vårda utvecklingen av den australienska labradoodlen samt att stödja en gemensam rasstandard för att försäkra sig om hälsan och integriteten hos rasen.