Att vara fodervärd

Att vara fodervärd till en tik

Som fodervärd innebär det att du har en avelshund från oss boende hos dig som din egen hund. En avelstik får högst fyra kullar under sin avelstid. Hon kan få valpar tills hon fyller sju år. Tiken bor och lever med dig och när hon fyllt 18 månader kan hon få sin första kull. Alla tester som ska göras inför avelsarbetet står vi för. Tiken är hos oss vid parning som är en vecka. Sedan är hon hos oss 2 veckor innan valpning och tills valparna är åtta veckor. För en tik innebär det att din hund kommer att vara hos oss under minst 10 veckor per kull utöver tiden för parning. Detta är om hunden gått igenom alla de tester som krävs för att bli avelshund hos oss. Hon ska även ha de mentala egenskaper vi vill ha. 

Att vara fodervärd till en hane 

För hanhundar gäller det antal parningar som vi kommer överens om eller tills hunden fyllt sju år. När hunden fyllt sju år är det din på heltid. Vi står precis som för tikarna för allt som har med avel att göra. För att hunden ska få bli avelshund hos oss måste den gå igenom alla hälsotester och he de mentala egenskaper vi söker. Vid varje parning så är hunden hos oss ca en vecka. 

Hur går det till?

När du bestämt dig för att du kan tänka dig att bli fodervärd till en hund från oss så hör du av dig till oss via telefon eller via mail. Vi ställer de frågor som vi har och ni får ställa de frågor ni har. Vi bokar in en träff hos oss där ni får se hur vi har det och där vi får en bild av varandra. Det är viktigt för oss att sammarbetet fungera mellan oss. Om allt går som det ska så får man reda på när och om det finns en foder hund till just er. 

Hur långt i från oss kan man bo för att få vara fodervärd?

För att få vara fodervärd hos oss så måste man bo max 2 timmar ifrån oss. Man måste också vara villig att köra hunden till oss när det är löp eller parning pågång. Även resor till veterinären när det är hälsotester som ska göras. 

Finns det något annat som är bra att veta om att vara fodervärd?

Som tack för att man gör ett bra jobb med hunden och som ersättning för resor så får man efter varje kull en ersättning på 4000 kr för tik och 2000 kr för hane. 

Man betalar inget för hunden när man hämtar den men om hunden inte går igenom testerna så får man köpa hunden för 10,000 kr. 

Det kan blir mer tillfälle där hunden ska vara hos oss som vid valpträffar och öppet hus. 

Generellt ska fodervärden alltid ha en god hundhållning och se till att hunden får lagom med mat, motion och mental stimulans.

När man är fodervärd hos oss får man chansen att gå alla våra nya kurser som vi ska börja hålla och även om det är några ändringar i en kurs så håller vi den först till fodervärdarna. Detta är roliga tillfällen att träffa andra fodervärdar och också göra roliga saker med varandra. Mycket uppskattat!

Rättigheter och skyldigheter

För att fodervärdsavtal ska passa både dig och oss är det viktigt att vi båda är väl införstådda med vilka rättigheter och skyldigheter avtalet innebär och att vi kan ha en bra dialog och stor förståelse för varandras situation. Som fodervärd har du ofta en av våra bästa hundar och det är viktigt att du har tid och lust att ta dig an ett sådant förtroende. Ett gott samarbete är A och O för ett väl fungerande förhållande mellan oss och dig som fodervärd.

Bindande kontrakt skrivs mellan oss och fodervärden/familjen.

 

I framtiden kommer vi också kunna erbjuda valpar som säljs med bebehållen avelsrätt. Det innebär att man köper hunden och blir hunden bra och går igenom sina tester så tar vi in den i avel och vi köper tillbaka hunden. Håller inte hunden måttet hela vägen så tar vi inte in hunden i avel och hunden får bo kvar hos sin familj. 

 

Låter det något för er? Kontakta oss!  0708-194224 eller lovisa@australian-labradoodle.se