Så här sköter du din Australian Labradoodle

Att leva tillsammans med en Australian Labradoodle

Från valp till vuxen

När valpen kommer hem till sina nya familj, att låta valpen utforska hemmet i egen takt. Vi tror på en lugn och trygg start i nya hemmet har en livslång påverkan på valpen/hunden i sitt nya hem. Positiva vibbar sitter kvar.

En hund behöver sova mycket för att må bra, en valp behöver sova ännu mer för att ta in alla nya intryck och att ha tid att växa. Så när valpen sover så låt den sova, stör den inte då. Det blir en lättare och trevligare valp om den är pigg och utvilad.

Under de första dagarna kan det vara nog för valpen att lära känna sin familj och sitt nya hem. Men efter någon dag så kan man ta med valpen på små äventyr, för att miljöträns valpen. Detta är en mycket viktig period och den slutar när valpen är ca 12 veckor. Därför ser vi att det du vill att valpen ska tycka är positivt och det valpen ska uppleva i sin vardag. Att valpen har fått vara med på jobbet om den ska vara det sen. Att valpen får åka buss om den ska gör det senare. Ju mer du lär känna din valp ju mer kan du göra med valpen och oavsett ålder så ska du vara noga med att tänka att din relation med valpen går före att hinna med en viss buss eller att göra ett visst trick.

Vi ser att du som valpköpare väljer att gå på valpkurs hos instruktörer med mjuka metoder. Då Labradoodle i regel är en mjuk hund som behöver en likvärdig tränings filosofi.

Under valpens första år så går hunden igenom olika faser och det är viktigt att man med trygghet går igenom dessa faser tillsammans med hunden. Att utvecklas tillsammans.

Vuxna hunden

I hundens vuxna liv så ser vi att hunden får socialsamskap under stora delen av dagen. Har man inte chansen att vara hemma med valpen/hunden eller ha med valpen/hunden på jobbet så ser vi att man fixar en dagmatte/husse eller någon nära som passar hunden under tiden. En Labradoodle är social och vill ha närhet.

Även när hunden är vuxen så behöver den träning och stimulans och att fortsätta utvecklas med sin hund. Det finns många kurser man kan gå med sina hundar och hela tiden utvecklas.

 

Omvårdnad

Pälsen 

Klippa

Då Labradoodle är en hund med päls som man måste klippa, då den växer och växer. Vi klipper våra hundar ca va 10 vecka året runt. Det går att klippa hunden hemma själv, antingen med sax eller med trimmer. Detta tar några gånger innan man vet hur man vill ha det, sedan går det smidigt. Om man inte vill eller ha chansen till att klippa hunden själv, kan man lämna in hunden till en hundsalong i närheten av där man bor. Va noga med att berätta för frisören hur du vill ha din hund, speciellt om frisören inte klippt en Labradoodle innan.

Borsta

Har man sin Labradoodle långhårig så är det viktigt att man håller koll på ställen som i armhålorna, under öronen och där selen/halsbandet sitter. Det är de ställeran där det lättast bildas tovor. Då ingen hund tycker det är skönt att ha tovor så är det vårt ansvar att se till att de inte har det. Detta gör man lättast genom att ca 1 gång i veckan kamma/borsta sin hund. Det viktiga är att du kommer ändan in till huden så du inte glömmer botten håret. När du gjort det så hunden är tovfri så kan du med fördel spreja med lite balsams sprej, så vi hjälper håret att hålla sig fint längre. Vi använder en elektrisk borste som heter DP Auto dog brush som kommer från en av de uppfödare vi har köpt hund i från. Detta är ett väldigt smidigt sätt att lätt och snabbt komma igenom pälsen och som på ett bra sätt ta ut tovorna.

Bada

Bada sin Labradoodle kan man göra lite beroende på hur lång pälsen är och hur man lever. Vissa hundar behöver bada oftare då de är ute i en smutsig miljö mer. Vi badar ca lite beroende på säsong 1 gång i månaden. ibland oftare och ibland mer sällan. När vi bada hundarna så badar vi dom med schampo och sedan är vi noga med att föna hundarna riktigt torra ändan in, detta för att göra det lättare för pälsen att hålla sig fin och mer lätt skött. När vi fönat så ser vi till att det heller inte finns några tovor och sedan sprejar vi med balsam efter detta håller ett bra tag.

 

Klorna

Vi på Juleboda klipper korna på hundarna och valparna en gång i veckan, detta för att klorna inte ska bli för långa och för att både vi och hundarna ska ha rutin på att klippa klorna. Vi rekommendera även våra valpköpare att klippa korna en gång i veckan. Kan du inte göra detta själv så finns det både veterinärer och zonbutiker som gör detta.

 

Motion och träning

Labradoodle är inget undantag från att behöva motion de behöver komma ut och röra sig och få plats att springa på ibland. Labradoodle är en social ras så hundkompisar att busa med också något som de allra flesta uppskattar.

Det finns mängder av sätt att träna sin hund på, allt från vardagslydnad till assistanshundsträning. För en Labradoodle spelar det inte så stor roll vad du gör, utan att få träna tillsammans med sin förare ä