Kommit igång igen!

Hej!

Nu ska är vi igång med bloggandet lite och det känns bra att få dela med sig av tankar och idéer om både vardag och vår uppfödning.

Idag har varit en dag som vi försökt att inte vara ute så mycket, vilket har givit oss chans till massage, borstning och massor av mys. Jag har suttit vid datorn lite, det är en del admin jobb emellan åt och så passade vi på idag när det är kasst väder ute, det blåser en massa och regnat nästan hela dagen. Igår var det himla fint väder och jag och Nalle sprang 11 km i skogen och runt en liten sjö, så himla mysigt att komma ut bara han och jag.

Vad gör jag då när det är dags för lite admin jobb. Jag försöker göra en och annan plan för hur det ser ut med valpar framöver så att det blir så bra det bara går för både tikar, valpar och för oss. Vi har sagt att vi inte ska ha mer än en kull åt gången hos oss i Jönköping (vi får inte plats) och inte två jämn gamla kullar i Skåne. Det gör det lite svårare att planera i förväg utan beslut tas utifrån när löpen startar. Detta är för att vi ska kunna lägga ner mycket tid på varje valp i så stor utsträckning det bara går också att tiken ska få vara en prinsessa under tiden och även hon ska få massor av kärlek och tid.

När jag tror att jag gjort en bra plan så säger ofta våra tikar ”Nej nu har du tänkt fel så jag drar ut lite på löpet” eller så säger de ”Jag börjar lite tidigare” Under åren som gått har vi lärt oss att planera mellan tummen och pekfingret. Sedan bara slappna av i att vi inte kan styra det. Men när löpet väll kommer så kommer vi att veta vem som är den lyckliga och även ha en reservplan om det inte fungera med hane nr 1. Sedan är det naturen som får bestämma.

Så idag har vi kollat stamtavlor, beräknat löp utifrån tidigare intervaller och vi har kollat vilka undersökningar som ev ska göras innan en parning kan bli aktuell.

När det kommer till kombinationer så är det både en halv vetenskap och ett lotteri, för vi kan genom att kolla på de tilltänktas mentalitet, hälsotester i alla de former och ev tidigare valpar som i en kombination visar ungefär vad vi kan tänka oss för valpar, utöver det kan vi bara hoppas att genlotteriet gör det bästa av världar och tänker precis som oss. Vi har olika grejer beroende på vilka linjer som vi jobbar med vad det är som vi lägger fokus på. Ibland är det mer aktivitet och ibland är det mindre aktivitet för att nämna något. Sedan finns det ju såklart mer eller mindre viktiga grejer att lägga fokus på.

Men så spännande det är att få följa hundarna i generationer och den vetskap som vi skaffar oss genom att få följa en linjer i flera generationer både tikar och hanar. Det ger ovärderlig kunskap när vi planera nästa generation. Vi har om man räknar Cookie vår första tik som första generation så är vi på sina håll upp i 5 snart 6 generationer och i en annan linjer 4 snart 5 generationer. Vilket ger oss en stor inblick i vad vi kan jobba med och vad som dessa ska paras med för att få det bästa tänkbara resultat.

Tittar vi 5 år framåt så hoppas jag att vi har kommit några generationer till med ännu mer kunskap och med nya linjer att följa. Så spännande att jag knappt kan vänta

 

Allt gott

 

Kram

Lovisa