Triss i lycka

Så kom dom äntligen!

Efter en något rörig natt för mig och Raya i valplådan. Hon hade låg temp länge och ville ha närhet. Vi låg i valplådan med kuddar och täcke och tittade på film efter film hela natten, hon var som lugnast när hon fick ligga halvt i mitt knä. Framåt morgonen så började jag bli lite orolig och hon fick sin frukost tidigare för att få lite energi. Jag väckte mamma och pappa som fick fixa lite mat till mig, även min energi började ta slut vid 7 tiden. Så 07:12 så kom första valpen. Han var en stor kille, han hade lite svårt att komma ut men efter en liten stund. En sådan liten stund att jag nästan han slå telefonnr till veterinären och han måla upp en bild av hur jag på bästa sätt skulle hjälpa Raya. Att valpen hade lämnat oss redan trodde jag verkligen, då det tagit lite tid. Men kanske va det bara trötta jag som blev lite dramatisk i tankarna efter alldeles för lite sömn. Så när han väl kom till oss, fult levande och så pigg från första stund så va lyckan obeskrivlig. En sömnlös natt va ingenting och Raya och jag tog oss an denna lilla valp i våra hjärtan direkt. Han åk på en gång en massa, riktigt matvrak. Hela 337 gram vägde han.

Min mamma kom och satt men Raya så jag kunde lägga mig i sängen lite mellan första och andra valpen. Jag somnade till och mamma och Raya tittade på Morgon-tv. Inte förrän 09:31 så kom nästa valp i raketfart och jag fick hoppa upp ur sängen för att vara med när hon kom till världen. Väldigt häftigt med henne va att hon föddes i båda sina hinnor och med moderkakan runt sig som hon låg i magen. Detta har jag bara sett på bild innan, hon var också pigg och åt bra från första stund. En liten lättnad infann hos mig då det i alla fall blev 2 valpar. Att ha en ensam valp är aldrig verken bra eller roligt för valpen. Så att de skulle få ha varandra va en lättnad. Hon vägde 282 gram.

Mamma gick igen och jag satt med Raya och valparna. De två låg och åt även om Raya hade lite svårt att komma till ro. Så misstänkte att det skulle bli en valp till. Efter som jag så säkert hade sagt att det va 3 valpar och att jag och Benjamin hade slagit vad om det jag vann om det va 3 annars vann han. (Han fick lite förtur då han inte känt på magen) Så vid 10:10 tittade den tredje och sista valpen ut. En hane till, hans födelse fick jag dessutom på film, så underbart att se hur man gör och vilken stor upplevelse det är. Den sista valpen va den enda som föddes med rumpan först, de andra två föddes med huvudet först. Han vägde 312 gram.

Alla valparna är bruna utan några vita tecken. Tiken kommer bli mindre lockig än sina bröder och är något mörkare brun också. Bröderna är väldigt lika varandra, samma färg och samma lockar och nästan lika stora. Det ska bli så roligt att följa dessa små stjärnor under deras första tid i livet. Och sedan följa dom på håll resten av livet, kanske bli någon av dom själv mamma eller pappa till valpar här framöver. Vem vet

Det är en rekord liten kull med valpar och det blir en skillnad att ta hand om 3 och 9 valpar. Ska bli spännande och se om det blir någon skillnad, mer än att det blir lite mindre att städa ?

Läser en annan uppfödares blogg om just själva valpningen och att det är lite sömnkrävande men att det alla dagar i veckan är värt det alla gånger om. Att få välkomna nya individer till världen och se deras utveckling är fantastiskt och varje valp är ett mirakel.

Med triss i lycka denna gången så vilar vi ut nu och valparna som har en hel mjölkbar för sig själva klagar inte och är så nöjda de äter och sover och Raya är otroligt duktig mamma. Hon läger sig försiktigt och se till att alla ligger nära henne så de får ta del av hennes värme. I sängen en meter bort ligger jag nerbäddad och tittar på den nya familjen och känner en tacksamhet över att det ännu en gång gått bra så här långt. Just nu hör jag hur en valp snuttar och snuttar. Vi är i valpbubblan ett tag till.

Ett litet smakprov på Raya och Mogli valpar 2017