Början

Valparna är nu 3 och 1 vecka gamla och de växer och växer.

Måste börja med att nämna att jag är så otroligt stolt och väldigt glad över våra fantastiska tikar. Gumman och Wilja sida vid sida har med största lugn och coola attityd givit sina valpar den absolut bästa starten. De är så goa med sina valpar och varandra. Som jag bara ta det för givet att det ska fungera. En tanke kom till mig igår att det är ju inte självklart att det ska fungera, men för oss har det aldrig varit några problem att ha tikarna tillsammans.

Det viktiga är att tikarna har det lugnt runt sig och ingen stress, vilket känns när man går in i mitt sovrum där valparna och tikarna också bor. Det är lugnt, tryggt och väldigt härlig känsla. Det är största fokus så här i början.

I natt blir första natten där Gummans valpar som är lite över 3 veckor sova sin första natt i valpsovrummet, där de får större plats att röra sig på och lättare att hålla det rent och snyggt runt dom. Valplådan är helt enkelt för liten nu. Det är lite vemodigt att de ska sova i rummet bredvid mig och inte i mitt rum. Men jag vet att Gumman är lika trygg där som i mitt rum och att valparna kommer älska det att slippa bli tillbaka buren i valplådan varje gång de försöker utforska lite extra.

På dagarna är Gummans valpar i valphagen i köket där de får lyssna till alla ljud som är i ett kök och där det finns många som vill gosa, puss och bara vara med valparna. Redan från början ska en liten valp att famnar, händer och olika människor är lika mysiga. Även om den mesta tiden spenderas nära nära sina syskon eller mamma.

Förutom den dagliga hanteringen så har vi idag börjat att bygga på egen självkänsla, vilket betyder att vi sitter med en valp i taget utanför valphagen, där de får utforska nya prylar och ta kontakt med oss och helt enkelt göra något utan sina syskon. Detta är för att redan nu börja förbereda de för livet efter att de lämnar oss. Varje valp får ta sin tid på sig, men ofta är ett ”pass” på lekmattan 1-2 minuter för att sedan få komma tillbaka till syskonen och mamma Gumman. Så den mesta tiden spenderas fortfarande tillsammans.

Valparna bestämmer själva när det är dags för aktivitet och sova. När det är aktivitet så finns det olika och nya prylar att utforska i valphagen och syskon att lära sig hundspråk tillsammans med. Att brottas, busa och låta lite arga på varandra är helt enkelt en mycket viktig del för valparna för att sedan senare kunna läsa av andra hundars signaler.

På natten är det mer kuddar och de stora gosiga hundarna(gosedjur) som är det som finns att göra något med, detta för att natten ska vara lugn och inte mycket att hitta på roliga saker med. På natten sover vi och tar det lugnt, på dagen så utforskar vi världen i den takt som valparna själva vill. Så forsätter vi alla veckorna hos oss.

Valphagen i trädgården börja ta form, idag kom den upp och imorgon ska det fixas med alla saker som ska dit innan valparna ska få testa att vara ute lite också, först små stunder. Sedan är kommer det vara vädret som bestämmer hur mycket vi ska vara ute och inne. Valphagen på innegården ska också fixas till så att det ska finnas flera roliga ställen att vara på och utforska. Att vara ute är också som jag ser det en viktig del för både valpens socialisering med ljud och andra saker som sker ute men också att kissa så mycket det går ute, för att underlätta för deras kommande familjer.

De små valparna är mitt inne i sin ENS period och de tar livet med storm, så nöjda och trygga. Mesta av tiden går åt att äta och sova och att ligga nära nära mamma Wilja . Wilja går inte många meter ifrån sina valpar och vi får fortfarande säga till att nu behöver du faktiskt gå ut och kissa. Hon vill vara där hennes valpar är. Det ska bli så himla spännande att se hur de utvecklas efter denna fantastiska början.

Nu är det matdags på Juleboda

 

Många kramar Lovisa