Ilska och välja rätt

Att inte vissa min ilska på mina hundar är någonting jag är väldigt noga med. Även om jag ibland kan bli lite frustrerad över att det inte går precis som jag vill så visar jag inte det för dom så dom får några dåliga vibbar av mig när vi tex tävlar/tränar.

När vi tävlade Skol-sm så var det flera hundar som hade kissat på en skylt och så kommer jag för nära med min unga hane som gärna kissa både här och där. Det gick så bra både förre och efter det och det kändes som jag hade med honom riktigt bra på barnan. Men jag var lite små frustrerad och lite besviken/arg på både mig själv och på Hjälte. Men om man tittar på filmen som spelades in så ser man inte detta och jag har samma glädje och positiva inställning resten av barnan med. Han har en positiv erfarenhet av tävligen och jag gjorde en bra runda (om man bortser från lite kiss)

Jag ser hela tiden ägare som gärna tar ut sin ilska på sina hundar och jag mår faktiskt väldigt dåligt av detta. Om Jag som förare har gjort en uppgift som min hund inte klara av så är det faktiskt i mina ögon inte hundens fel och varför ska då den ta den smällen. Det är inte dens fel och den kommer inte med samma positiva inställning försöka göra uppgiften nästa gång. Jag jobbar med så mycket positivt jag kan men jag har gränser och ramar som mina hundar måste följa med. Men dom har jag lärt in med hjälp av roliga saker och positiva minnen. Jag har två idag väldigt goa och trevliga hundar som älskar att vara med mig och vi älskar att göra roliga saker tillsammans.

Jag ser även många människor som inte borde ha hund i huvudtaget, varför ha en hund man utgör sin ilska på eller ha dåligt samvete för. Jo för att det på film ser så mysigt ut eller att man läst en tidningsartikel en gång där man såg små fina hundar som gjort mirakel för sina ägare. Ja okej, är det därför man skaffar hund är det nog dags att tänka om. En hund behöver dagliga aktiviteter och massa med kärlek och omvårdnad. Även är det att ha hund en ekonomisk sak också, den ska ha mat, koppel och andra tillbehör, veterinärvård och försäkring.  Om man då ändå känner att hund vill jag ha och jag känner att det skulle passa mig och min familj i livet där vi är nu och ca 15-17 år framöver så måste man gå till nästa steg.

Vilken ras. Jag måste för mitt eget och hundens bästa välja ”rätt” ras, det handlar då inte om vilken ras som är fin eller vad man vill ha för hund. Utan man ska välja den hund som är i samma mental, konditions och träningsmässigt samma nivå. Om du tycker en hund är fin och att du egentligen skulle vilja kunna ha en sådan hund så betyder det inte att du kan det. Orkar du inte gå några timmar och sedan träning på det kanske du inte ska ha en bruksras utan någon som kanske nöjer sig med en halv lång runda och lite träning. Man måste för hundens bästa men framför allt för sitt egna bästa tänka på detta många gånger.

Skaffa inte en hund som du inte kommer ”klara” av för allas bästa. Många överser sin egna förmåga och det är lätt att göra och jobbigt i många fall men hoppet är inte ute med rätt energi och inställning så kommer det gå även om det ta längre tid en man tänkt. Men då måste du vilja ända dig och vilja anpassa sig till den ras man har för annars kommer det inte att bli bra för någon.

Mitt tips till er! Välj rätt ras för just dig, alla raser passar inte alla.

Med positiv inställning kommer du hur långt som helst me du måste vilja kunna klara det.

För om du väljer fel ras så kan det lätt bli att du ger upp och det kommer in mer och mer ilska från båda håll. Att vara hundälskare är en ska och att vara hundägare är en helt annan sak. Om du känner att det börja gå utför, be om hjälp innan det är för sent och ta till dig den hjälp du får.

Ilska föder ilska och kärlek föder kärlek.

 

Nu i kväll har vi haft mys och pyssel stund i hundstallet, jag har borstat, klippt klor och fått många blöta pussar och en hel den mys.

 

Många kramar och tassar från Lovisa med flock DSC_0178

Bjuder på en gammal bild på Wilja och Hjälte när dom bara va några dagar gamla, det är nu över ett år sedan. Kärlek redan då

1 idé beträffande “Ilska och välja rätt”

  1. Hej! Det var väldigt bra skrivet!! Jag tycker du har helt rätt och att folk borde tänka sig för när de vill skaffa hund! 🙂
    Var fick du en sån bra inspiration ifrån för att kunna skriva ett bra inlägg? 🙂
    Har en bra dag! 🙂

Lämna ett svar