Snart är det dags för årets bästa helg

Valpträff helg är de roligaste helgerna!

Snart är det dags för den helgen som vi väntat på och längtat efter sedan förra årets träff. En gång om året så bjuder vi in alla de som köpt valp från oss till en heldag med bus, promenad i vår fanatiska omgivning och mat och fika så klart.

Det brukar vara en mycket uppskattad och trevlig helg och det är helt fanatiskt för oss att få se våra små valpar när de blivit stora och hundar tillsammans med sin familj.

Men det roliga med i år så kommer vi att ha Kolla Mentaliteten och det ser vi verkligen fram emot att se hur valparna blivit som hundar. Vad vill vi ha mer av och vad vill vi ha mindre av. Finns et likheter med syskon och linjer. Början på något nytt och betydelsefullt för oss som uppfödare och roligt för familjen att se hur det går.

Så just nu är det mycket fix inför helgen, i morgon ska vi handla in ållåt det vi behöver för soppan och för all fika. Men också ska Kolla Mentaliteten banan sättas upp och protokoll ska skrivas ut. Allt ska förberedas och fixas med, schema för alla som ska hjälpa till och allt ska vara klart till på fredag.

Varför vill vi då göra Kolla Mentaliteten?

Det är en bra fråga och jag ska förklara hur jag tänker. Jag och min familj har en ständig vilja att bli bättre och bättre och när jag i höstas satt och tänkte på vad nästa steg i att utveckla, så kändes det självklart för mig att arbeta fram ett test där vi testar hundarna efter det att de fyllt 1 år av den anledning att vi vill se hur hundarna utvecklas och vad de blir för individer efter det att vi lämnat de i från oss. Så mycket info jag kan få om syskon, linjer och annat desto bättre kan vi planera efter kommande kullar.

Detta är ett steg som vi är glada att nu ta, det kommer att ta en stund innan vi har samlat på oss så mycket info att vi kan göra några större slutsatser om hur resultatet är. Men redan efter att första hunden har testats så har vi kommit en bit på vägen. Vi kommer att kolla på resultatet på individnivå och på grupp nivå.

Det ska bli riktigt roligt att se hur det går och jag kommer definitivt att skriva mer om det fram över och även om resultatet och hur vi ska jobba med resultatet. Vi kommer ha några test tillfällen per år och erbjuda alla våra hundar över 1 år att gå igenom testet.

Det är mycket att tänka på när man tänker på en kombination och det ska tänkas både en och två gånger innan det blir en kull och när man har alla hälsotester klara och har en hund som på pappret ser bra ut så måste vi se vad det är för individer och vad de kan i kombination med varandra blir för individer. Vad är det vi som uppfödare vill ha och hur ska vi komma dit. Då kommer resultatet på Kolla Mentaliteten vara en vägledning i detta även om familjen också påverkar hunden och deras personlighet.

Vi på Juleboda är stolta och glada över att ta detta steget och det är stort för mig fram för allt och jag kan inte längta nog tills dess att vi får mer och mer resultat så vi kan börja jobba med den som en parameter i vårt avelsarbete. Vi kommer att fortsätta att utveckla vårt avelsarbete och detta är ett steg i den riktningen. Vi får helt enkelt se vad framtiden visar oss och hur vi kan använda resultatet för att fortsätta föda upp Australian Labradoodle att vara riktigt stolta över.

Vad kan vi mer göra?

Vad nästa steg är i vår ständiga förbättringar får vi helt enkelt se och jag har som vanligt flera idéer och känner att jag kommit in i att jobba med hundarna den mesta av min vakna tid( plugget tar lite tid också) Känner att jag varje dag kommer på små saker att göra annorlunda för att testa att se om det blir bättre eller om man ska gå tillbaka till där man var tidigare. Jag är en person som verkligen är en idéspruta och älskar att sitta och planer, göra tanke mappar och testa det, blir det bättre och är det hållbart. Mycket roligt och jag ser att det händer små och stora saker mest hela tiden och det är så fruktansvärt roligt.

En sak jag ska göra under sommaren är att göra klart valphagen, nya saker ska byggas och lite annat smått och gott ska fixas med för att få till den som jag vill ha den och även som valparna vill ha den. Vi ska även göra en hage på framsidan så att de har två som de kan vara i med olika underlag och aktiviteter att göra. Detta har jag gjort mallar på länge men inte blivit helt nöjd, men jag har något på spåren och känner att jag tror att vi snart har en valphage som jag, valparna och resten av familjen är mycket nöjda med.

Sedan ska valparnas miljöbarn målas och fixa det sista, så att enär redo inför det att nästa kull ska använda den, jag är verkligen så nöjd med den och känner att den är en viktig del av valparnas sista veckor hos oss. Inte bara måla utan också hänga dit de sista grejerna och jag har någon ide som jag gärna vi testa.

Det är de som är viktigast för valparna just nu och de stora hundarna fick en ny soffa igår så nu ska det finns plats för alla att ligga i soffan, även om de gärna också ligger i bäddarna på golvet, så finns det plats i sofforna till alla nu i deras rum. Det blev så himla bra, nu ska det bara målas till och sedan ska bilderna/tavlorna sättas upp så ska allt vara som jag vill att det ska vara.

Förändringen jag gjorde förra veckan när jag tillfälligt tagit bort springet i äppelodlingen helt, för att jag upplevde det som att det bara blev ett stressmoment och att jag och hundarna var i två olika världar och jag ser redan en vecka senare att resultatet är svår slaget, jag går två rundor istället i små grupper och så går jag en annan runda och där vi träna en hel del på vägen och detta ger en mycket bra start på dagen. Sedan fortsätter dagen i samma anda och den lilla stressen som jag upplevde innan tycker jag att jag ser mycket mindre av redan, så jag kommer att fortsätta så ett tag för att sedan se om vi kan variera lite sedan. Det är ju så himla roligt att de får springa och busa, bada och strosa runt.

Kurserna kommer också att utvecklas och tider under hösten kommer bokas in på flera ställen. Valphelger kommer att ordnas, mycket roligt och jag hoppas verkligen att min tid räcker till till alla idéer och roligheter jag har på gång. Som ni förstår så är inte idéerna min brist utan det är tiden att genomföra allt jag tänker att jag vill göra, jag hoppas att jag får ihop det ordentligt till hösten och att planera ordentligt under sommaren. Vilket jag om det blir som jag tänkt mig har tid att planera och fixa med allt sådant här.

Många funderingar och jag tänker att det är en viktig del, och jag känner verkligen att det går i rätt riktning.

 

Många funderakramar

Lovisa