Att vara fodervärd

Vi söker regelbundet efter familjer som vill jobba tillsammans med oss.

Är du en familj som kan tänka dig att öppna upp ditt hem för en Labradoodle, eller bara vill veta mer?

Roligt, här ska du få veta mer om vad det innebär.

Det ser lite olika ut men i de flesta fallen så är det valpar som är 8 veckor som söker fodervärdsfamilj. Men det händer att äldre valpar som vi imponerat eller vuxna som söker fodervärdsfamilj.

Varför har vi fodervärdar? 

Jo, vill man ha ett avelsprogram som jobbar med hundens bästa och även avelns bästa så är det inte hållbart att ha alla hundarna hemma. Detta för att vi spara många valpar för att kunna handplocka de som håller de måtten som vi kräver för att den ska bli en avelshund hos oss. Skulle vi har alla hemma skulle vi ha ett större tryck att använda alla de hundarna som vi spara. Men bara de som håller måttet med temperamentet, hälsan och ha det där lilla extra.

Det finns en annan väldigt viktig anledning, att en Labradoodle är en social hund som vill vara centrum i sin familj. Så att våra avelshundar får vara en högt älskad familjemedlem är för oss viktigt.

Var finns vi och var kan man bo för att få vara fodervärd åt en hund från oss?

Vi vill ha våra foderhundar så nära det går, men det viktiga för oss är att hunden får det så bra det bara går. Så max 2-3 timmar från oss. Det som styr är i första hand att du ska vara villig att åka till oss flera gånger per år. På träffar, tester, parningar och valpningar.

Vi finns på Juleboda och i Jönköping

Hur ofta ska man träffa oss?

Vi har regelbundet träffar hos oss, både i Jönköping och på Juleboda. På fodervärdsträffarna har vi en rolig dag tillsammans, vi träna och prata. Vi får på dessa träffar får vi se mycket av hundarna, men framför allt så tänker vi att ju fler gånger hundarna är hos oss och umgås med oss med massa roligheter så blir den ev flytten mellan oss lättare och vi får en bra relation att bygga vidare på.

Utanför träffarna har vi då och då kursdagar och kurshelger. Där vi träna tillsammans och umgås under andra former än på träffarna.

Tester, när hunden börja närma sig 1 år så träffas vi för att göra en utvärdering av hundens temperament och vardag. Om vi väljer att gå vidare med hälsotester, så är det ofta under en dag som alla tester görs och inom några veckor så får vi svaret om vad de visar. Om hunden får godkänt på alla hälsotester så börja vi planera inför framtidens valpar.

Vi har träffar för alla hundar som kommer från oss minst 3 gånger om året och där är foderfamiljen med hund självklart välkomna.

Tik eller hane? 

De allra flesta valpar som får komma till fodervärd är tikar och ibland även hanar.

De flesta tikar som kommer till fodervärd är födda hos oss medan de flesta hanar som kommer till fodervärd är inköpt från andra uppfödare runt om i världen.

Om man är fodervärd till en tik så har man tiken hos sig fram till 2 veckor innan valpning till att valparna är 8 veckor. under denna tiden så får man hälsa på så mycket man kan och så mycket tiken tycker är okej.

Hanarna är hos oss under parning

Övrig tid och efter att de är klara i avel så bor hunden i sin familj som den familjemedlem dom är.

Utbildning

Vi ser gärna att du som fodervärd väljer att utbilda hunden som social tjänstehund, vilket innebär (terapihund,vårdhund eller skolhund) Labradoodle är en social ras som gärna jobbar med människor och de valpar som vi tar ut som foderhundar har potential till att bli en bra social tjänstehund.

Intressant? 

Hör av dig till lovisa@australian-labradoodle.se eller 0708194224 Så ser vi hur vi ska gå vidare.