Vi söker regelbundet efter familjer som vill arbeta tillsammans med oss.

Är du en familj som kan tänka dig att öppna upp ditt hem för en Labradoodle, eller bara vill veta mer?

Roligt, här ska du få veta mer om vad det innebär.

Det kan se lite olika ut, men i de flesta fall så är det valpar som är 8 veckor som söker fodervärdsfamilj. Men det händer att äldre valpar som vi importerat eller vuxna som söker fodervärdsfamilj.

Varför har vi fodervärdar? 

Jo, vill man ha ett avelsprogram som arbetar med hundens bästa och även avelns bästa så är det inte hållbart att ha alla hundarna hemma. Detta för att vi sparar många valpar för att kunna handplocka de som håller de mått som vi kräver för att den ska bli avelshund hos oss. Skulle vi ha alla avelshundar hemma skulle vi ha ett större tryck att använda alla de hundarna som vi sparar.  De hundar vi väljer att spara är de som håller måttet med temperament, hälsa och får godkänt på tester vi gör och som har det där lilla extra.

Det finns en annan väldigt viktig anledning till att vi har avelshundar boende i fodervärdsfamiljer, det är att en Labradoodle är en social hund som vill vara centrum i sin familj, därför vill vi att våra avelshundar får vara en högt älskad familjemedlem i en familj.

Vad förväntar vi oss av dig som fodervärd?

Du ska ge hunden ett tryggt familjeliv. Du ska hålla hunden i bra kondition och sköta dess päls och klor. Du försäkrar hunden och sköter dess vaccinationer och ger den det foder vi rekommenderar. Du ska vara villig att köra hunden till oss för parning, tester mm och även till veterinär för röntgen. Du kommer att vara en samarbetspartner till oss i flera år så det är viktigt att du är insatt i vårt avelsarbete och i rasen i stort och att vi håller regelbunden kontakt.

Var finns vi och var kan man bo för att få vara fodervärd åt en hund från oss?

Vi vill ha våra foderhundar så nära det går, men det viktiga för oss är att hunden får det så bra det bara går. Så max 2-3 timmar från oss. Det som styr är i första hand att du ska vara villig att åka till oss flera gånger per år. På träffar, tester, parningar och valpningar.

Vi finns på Juleboda Gård och utanför Jönköping.

Vi har regelbundet träffar hos oss, både i Jönköping och på Juleboda. På fodervärdsträffarna har vi en rolig dag tillsammans, vi tränar hundarna och pratar hund och avel. Vi får på dessa träffar se mycket av hundarna, men framför allt så tänker vi att ju fler gånger hundarna är hos oss och umgås med oss med massa roligheter så blir den ev flytten mellan oss lättare och vi får en bra relation att bygga vidare på.

Utanför träffarna har vi då och då kursdagar och kurshelger. Där vi tränar tillsammans och umgås under andra former än på träffarna.

Tester, när hunden börja närma sig 1 år så träffas vi för att göra en utvärdering av hundens temperament och vardag. Om vi väljer att gå vidare med hälsotester, så är det ofta under en dag som alla tester görs och inom några veckor så får vi svaret om vad de visar. Om hunden får godkänt på alla hälsotester så börja vi planera inför framtidens valpar.

Vi har träffar för alla hundar som kommer från oss minst 2 gånger om året och där är foderfamiljen med hund självklart välkomna.

Tik eller hane? 

De allra flesta valpar som får komma till fodervärd är tikar och ibland även hanar.

De flesta tikar som kommer till fodervärd är födda hos oss medan de flesta hanar som kommer till fodervärd är inköpt från andra uppfödare runt om i världen.

Om man är fodervärd till en tik bor den hos er på heltid förutom när hon ska valpa, då flyttar hon hem till oss 2 veckor innan beräknad valpning och bor här tills valparna är 8 veckor. Under denna tiden så får man hälsa på så mycket man kan och så mycket tiken tycker är okej.

Hanarna är hos oss under parning och längden på hans vistelse hos oss beror på var den tilltänkta tiken är i löpet när den kommer till oss. Oftast handlar det om en till tre dagar.

Övrig tid och efter att de är klara i aveln så bor hunden i sin familj som den familjemedlem de är.

I mån av tid och möjlighet så kan vi ta emot våra foderhundar om foderfamiljen ska resa bort. Vi tar dock inte emot extra hundar när vi har valpar eller tikar här för parning. Högst två hundar per gång och tyvärr inte över jul och nyår. När hunden bor här på pensionat kostar det 250 kr/dygn inkl foder.

Utbildning

Vi ser gärna att du som fodervärd väljer att utbilda hunden som social tjänstehund, vilket innebär (terapihund,vårdhund eller skolhund) Labradoodle är en social ras som gärna arbetar med människor och de valpar som vi tar ut som foderhundar har potential till att bli en bra social tjänstehund.

Intressant? 

Hör av dig till lovisa@australian-labradoodle.se eller 0708-194224, 0768-641010 så ser vi hur vi ska gå vidare.

2 idéer beträffande “Att vara fodervärd”

 1. Hej,
  Vi vill väldigt gärna sätta upp oss i kö men hittar ingenstans på hemsidan? Vi är även intresserade att bli fodervärdar. Vi bor på Limhamn, nära havet och stora grönområden.

  Vill ni att jag ska ringa er eller fylla i något formulär?
  Med vänliga hälsningar,
  Lotta Sköld
  Tel. 0708- 97 24 70

Lämna ett svar