Valparnas första veckor i livet är en mycket viktig tid för valparna och därför arbetar vi på Juleboda mycket med valparna under de veckor de är hos oss.
Valpar som är väl socialiserade har lättare att hantera förändringar, plötsliga händelser och nya miljöer. Vi arbetar under valparnas första veckor hos oss genom att möta individen och lägga upp träning och utforskande på valpens nivå. Att ta det på valpens individnivå är en del i att få en valp som är den bästa versionen av sig själv. Valparnas tid hos kan du läsa mer om här nedan.
Innan födseln
Innan en kull blir till så är vägen lång. Det ska finnas en mycket bra hane och en mycket bra tik som utvecklats väl. En rad hälsotester ska genomföras och få godkända intyg. Temperamentet på hundarna ska överträffa våra förväntningar om vad en Australian Labradoodle är. Efter detta så kan resan mot en kull börja. En parning, en dräktighet och en valpning.
När parningen är gjord så får tiken de första veckorna leva sitt vanliga vardagsliv, fodertikarna får bo hos sin foderfamilj och tikarna som bor hos oss fortsätter sitt vardagliga liv här och vi följer hennes tecken på dräktigheten. Tiken ska under dräktigheten inte utsättas för onödiga stressmoment.
När hon har 2 veckor kvar innan valpning, så flyttar tiken i lugn och ro till vårt sovrum som vi använder vid valpning och under valptiden. Om hon är en hund som bor hos fodervärd flyttar hon nu hem till oss och får fram till födelsen leva lite som prinsessan på ärten. Hon får lära känna sin valplåda och rummet som valplådan står i. Hon får också vara med oss hela dagarna där vi är och för att vid födelsen vara så trygg och lugn som det bara går. För valparna är det mycket viktigt att mamman är trygg i flytten hit och tiden fram till valpningen.
Fodertikarna har varit här hos oss flera gånger innan det är dags att flytta hit för valpning. När hon kommer för att ha valpar lägger vi extra tid på relationen. Våra tikar som bor här får helt enkelt bestämma själva, om de vill vara mer för sig själva eller om de vill vara med som vanligt. Onödig stress för mamman kan påverkar valparna negativt, därför läger vi mycket tid på att flytten blir bra och att tikarna får vara hos oss innan det är dags att vara här med sina valpar.
Födsel
När valpningen sätter igång sitter vi vid tikens sida och ser till att allt går som det ska. Valpningen sker i sovrummet där tiken också sover i anslutning till att valparna ska komma. När en valp kommer ut ser vi till att alla hinnor tas bort och att valpen kommer igång ordentligt. Vi ser också till att valpen får i sig livets viktigaste måltid, den första råmjölken. Råmjölken som ger valparna livsviktiga antikroppar och skydd mot sjukdomar. När vi välkomnat alla valpar så får hon i lugn och ro lära känna sina valpar och vi finns vid hennes sida. Detta gör vi så klart tillsammans med tiken då hon slickar på valparna och är på det sätt en naturlig del i processen.
När valpen har fått torka till, fått äta sin första måltid så väger vi valpen, detta för att se att den går upp i vikt som den ska och så att den inte tappar för mycket. En valp som blir svag har svårt att ta igen det senare. Därför har vi det ganska varmt i rummet när valparna födds. Så att det inte blir så stor skilland för valpen när mamma inte ligger där de små stunderna hon är ute.
Vi ser till att det är lagom varmt hos valparna och tiken, inte för varmt och inte för kallt. Både valpar och tiken ska vara bekväma med värmen runt dom. Valparna kan inte själva reglera värmen, så de är beroende av sina mamma, sina syskon och att det inte är för kallt i rummet.
Vi är väldigt bortskämda med att ha förlossningar som går utan komplikationer och att i princip alla valpar överlever. Vi är också bortskämda med väldigt duktiga mammor som tar väl hand om sina valpar. Att tikarna tar hand om sina valpar på ett mycket bra sätt värdesätter vi högt. Är det en tik som inte gillar att vara mamma så får hon inga fler valpar. Detta är viktigt för kommande generation och bra mammor är en väldigt viktig del för valpen och som påverkar dom resten av livet.
Under första tiden får valparna och tiken ta det mycket lugnt. Hon får då på bästa sätt knyta an till sina valpar och ge dem den bästa starten på livet. Vi är väldigt noga med att inte störa tiken mer än nödvändigt och tar inte emot besök under denna tiden. Eventuella besök på gården sker långt i från sovrummets trygga vrå. Där är bara tiken, valparna och närmsta familjen får vara.
Tiken med sina valpar får sedan sova i sovrummet tills dess att valparna är redo att ta nästa steg. När valparna börja höra och röra sig så flyttar de på dagtid till en början med, ut i kökets valphage, när de sedan är för stora för valplådan så flyttar de på nätterna in i valprummet. Under resten av tiden så skiftar de sedan mellan kökets valphage och valprummet. När de är tillräckligt stora får de vara ute i vår valphage från korta stunder till hela dagar.
Hantering första 16 dagarna
När valpen är 3 dygn gammal så börjar den första resan mot en väl socialiserad valp. Vi börjar då med den Tidiga neurologiska stimulansen, vilket innebär 5 lätta övningar som vi gör med valparna en gång om dagen fram till det att de är 16 dagar gamla. Detta kan hjälpa valpen att få starkare hjärta, bättre hjärtfrekvens och minskad stress som vuxen. Dessa övningar är utformade av Breedning Better Dogs.
3 veckor och framåt
Köket
När valparna är ca 3 veckor gamla så får de för första gången komma ut i en valphage som vi har i köket. Där får de från start vara med och lyssna, titta och känna på saker som är i ett hem. Valparna får känna på grytor, skedar och tallrikar. De får också lyssna till olika personers vardagliga prat runt middagsbordet och allt som händer i ett kök. På natten sover de ett tag till i valplådan i vårt sovrum, till dess att vissa valpar lär sig att hoppa över valplådan och då är de redo för större ytor i valprummet. Valphagen som finns i köket är valparna delvis i fram till de flyttar vid ca 8 veckors ålder.
Här får valparna uppleva ljud, smaker och mycket gos. När våra vänners barn och syskonbarn kommer på besök är deras gos och kelande med valparna en viktig del av valparnas utveckling.
Valprummet
När valparna börja blir för stora för att sova i valplådan i vårt sovrum så börjar de att få vara i valprummet, för att sedan kunna sova i valprummet. När valparna blir äldre och vill busa mer och mer så får de nya saker att utvecklas med. I valprummet är det först täckt med underlag som gör att valparna lätt kan gå. Mattor och överkast är det som är lättare för valpen att gå på. Där finns kuddar och bäddar för att valpen alltid ska kunna ha en att klättra på och sova intill.
När valparna sedan är stabila på benen så blir det färre mattor som vi tar bort stegvis och tar dit mer saker som utmaningar för valpen i nästa steg. Saker som till exempel pallar och saker att klättra på.
I valprummet har också mamman bästa möjligheterna att vara med sina valpar så mycket hon vill och när hon vill ta en paus för sig själv så kan hon lätt ta sig till den del där inte valparna kan når henne. Så tiken är aldrig tvingad att vara hos sina valpar det får hon välja helt själv.
Valprummet är en plats för både vila och bus, på hundars vis. Valparna är mest i valprummet på kvällen och på natten.
På bilden ser ni Lycka med sina valpar som precis flyttat in i valprummet.
Ljud
Eftersom många hundar idag lider av rädsla för smällare så känns det tryggt att kunna vänja hundarna redan från början med att smällare inte är så farligt att lyssna på. Redan när vi ser att valparna börja höra så sätter vi på klipp med ljud från nyårssmällare på mobilen på lång volym. Detta ökas med tiden. Under tiden ljudet är igång så fortsätter allt som vanligt.
De ljud jag kan få till på gården försöker jag att vänja valparna vid, så som dammsugare, musik och traktorer. Men det finns de ljud som inte är så lätta att få till på en gård på landet. Så som storstadsljud, med andra motorljud, räddningstjänst och folk som pratar i ett vimmel. Inte heller har vi så ofta åska och oväder på Juleboda så detta spelar vi också upp för valparna en liten stund varje dag från det att de börja reagera på ljud vid ungefär 3 veckor.
Vi lägger stor fokus på tikens ljudkänslighet, då vi vill minska risken för att valparna inte ska bli ljudkänsliga. Vi använder tikar som inte är ljudkänsliga i avel. Så fort valparna hör och reagera på ljud så sitter vi med tiken i valplådan medan hon lugnt diar sina valpar, då skramlar vi med nycklar, spelar upp raketljud från telefonen och andra ljud som vi lätt kan göra när vi sitter hos dom. Eftersom tiken inte bryr sig ett dugg om ljuden så diar hon lugnt vidare och valparna som då känner sin mammas lugn också får ett lugn kopplat till ljuden. Detta är inte bara bra för valparna utan vi får en mycket mysigt och härlig stund tillsammans med tik, valpar och någon av oss.
Andra ljud som att matskålar trillar i golvet, dammsugaren är igång, diskmaskinen går och andra hushållsmaskiner som låter och att vi under den tid vi har valparna är lite extra ljudliga med vad vi gör. Vi tänker på att ha låtande grejer framme. Detta för att förebygga ljudrädsla på bästa sätt. Vi bankar i valphagens galler, i vasken och med grytor. För att valparna ska vänja sig sakta och på rätt sätt redan från början. Detta gör vi på den nivå som valparna ligger i för att inte det ska ge en motsatt effekt. Vi är också noga med att tikarna är trygga i de ljud vi gör för valparna. För om valpen diar en lugn mamma medan det kommer ett ljud reagera valpen som sin mamma. Därför testar vi ljuden på tikarna först.
Vi tror att vi i rätt takt ska vänja hunden vid att det händer saker runt den och att man inte ska isolera valpen från omgivningen. Vi läser hela tiden på om valpar och deras upputveckling och hur mycket detta kan påverka valpen i det vuxna livet. Vi uppfödare har betydligt större betydelse för valparnas framtid än vad de flesta tror. Därför satsar vi mycket tid på just att förbereda valparna inför framtiden på bästa sätt. Valpköparen har naturligtvis en stor del i valpens uppväxt och framtid.
Vi låter valparna vara med i vårt vardagliga liv i vår stora familj på 6 personer, där valparna får vara med i köket och i tv-soffan, vid skrivbordet när vi jobbar och gör läxor. Valparna är runt oss hela tiden, men vi är också noga med att de får sova som de ska och få lugna stunder på dagarna när det inte händer så mycket runt dom.
Här har vi valpar som upptäcker höstens härligheter.
Att få utforska omgivningen är en del i valparnas sista veckor innan leveransen. Vi tar vara på det naturen ger oss att utforska just när valparna är i rätt omgivning.
Mys på köksgolvet
Hantering
Vi är också noga med att hantera valparna mycket så att dom är mycket vana vid hantering när dom åker från oss. Kloklippning gör vi varje vecka, kollar i munnen, på tänderna och i öronen. Vi övar på att stå på trimbordet och blir borstad och få känna på hur det är att bli fönad. Då våra hundar måste klippas är det viktigt att valpen redan från början blir bekant med att man pysslar med päls, klippmaskin och fön. Vi vänjer valpen att ligga på rygg då vi på detta sätt lättast tittar i mun, öron och ögon. Det blir en mysig stund tillsammans. Vi har fönen med hos valparna först ligger den bara på med låg effekt på. Sedan övar vi på att öka den och sedan att föna lite på dom så det blir en naturlig del i valparnas liv. Vi låter också valparna träffa vår elektriska borste som låter lite som en trimmer, vilket många valpar ser som massage. Ofta är hanteringsövningarna de mysiga stunderna på dagen och både valparna och vi myser lite extra och att varje valp får egen tid och att den är anpassade efter just den valpen.
.
Rumsrenhet
När dom blir så stora att dom börja röra sig mer och när de kan kissa utan mammans hjälp, så sätter vi in en låda med konstgräs och under konstgräset har vi en handduk. Där lär vi dom att kissa när vi inte är ute, som en valptoalett. I början har vi mycket konstgräs runt valparnas sovplats för att öka chansen att de kissar på konstgräset. När valparna blir större så minska vi ytan med konstgräs och valparna har då lärt sig att det är på konstgräset som valparna oftast kissa på. Detta sätt använder vi oss av för att vi inte vill att varken tiken som är så känslig av alla hormoner efter valpning och digivining och dom små valparna ska slicka eller bita på tidningspapper, med alla de tryckgifter som finns i det. Så därför har vi konstgräs, vilket fungera mycket bra för både mamman och valparna. Detta är första steget till att bli rumsrena då de efter ett tag är mycket duktiga på att göra sina behov i sin låda och inte på golvet. De lär sig väldigt fort att kissa i lådan så steget att kissa ute brukar inte vara så långt. Vi har också en liten plats i valphagen med konstgräs som så att det blir så lätt för valparna som möjligt att lära sig att kissa ute.
Redan vid 5 veckors ålder så får valparna vara ute och lära sig att göra i från sig även ute och de valpar som föds då det är milt eller varmt väder så är de ute mycket och det gör att de lär sig snabbt att göra ifrån sig ute och vissa valpar kissa alltid när de kommer ut. Även de valpar som föds när vädret inte är så bra får vara ute kortare stunder med jämna mellanrum under dagen. För att lära sig att man ska kissa ute, vi släpper ut dom efter de har sovit och ätit och valparna har varit mycket duktiga på detta.
Valpar med konstgräs i bakgrunden och valpar som från början får träffa på utomhus miljö också.
5 veckor och framåt
Det är viktigt för oss att valparna får vara ute och upptäcka världen, sand och gräs under tassarna. Vi har även en annan större lekplats inomhus som vi är på när vädret inte tillåter oss att vara ute, där vi har stora ytor att röra oss på och mycket att utforska. Vi lägger hela tiden in nya utmaningar för valparna, tex hinder, balansbrädor. Vi jobbar också med från ungefär 4,5-5 veckors ålder med träning för valpen att hantera frustation, detta genom att ha en kompostgaller som står som ett V, där valpen ställs på ena sidan och maten på andra sidan, sedan är det valpen som ska ta sig till andra sidan, i början så vill de gå igenom gallret, men snabbt förstår de grejen med att gå runt. Kompostgallret ställs på olika sätt för att öka svårighetsgraden. Detta för att valparna ska lära sig att hantera frustrationen att inte kunna gå rakt igenom gallret eller hindret som är mellan dom och maten. Svårighetsgraden är individanpassade och vi går framåt i valpens takt.
Här är en valp som fått öva med liggande stolar att gå runt, svårighetsgraden ökar och detta är inte första steget. Syskonen är lite avundsjuka i bakgrunden.
Miljöbanan
Vi har också byggt en bana som vi kallar miljöbanan, där valparna har som en hinderbana där det går upp och ner och över en hängbro,bollhav, lite slalom,saker som hänger ner som man ska igenom, vippbräda och där de får gå igenom en släptunnel. Detta för att de ska lära sig att marken man går på inte alltid ser likadan ut och att det kan röra på sig under tassarna och att det kan låta när man det rör på sig. Att man får något som är över huvudet, men även att de kan ska gå igenom där det är lite konstigt. Valparna lär sig även denna bana snabbt och i slutet så kan de springa om och om igen. De leker i den och utforska den både fram och tillbaka. Mycket uppskattat av valparna, men även av oss då det är otroligt rogivande att titta på hur de utvecklas och hur duktiga dom blir.
Bilder på Miljöbanan kommer inom kort, går att se på Instagram @juleboda_aulabardoodle
Träning
Varje valp får från att de är 5 veckor en stund tillsammans med bara oss där de får testa på att träna (inkallning och sitt genom träning med klicker) och de får på egen hand träffa på nya saker och olika ytor. Varje valp är unik och får en individuell stund som är anpassad för just den valpen. Att träna och ge valpen en bättre relation till oss ger valpen bättre självförtroende. Valparna får korta individuella träningspass. Att valpen får vara ifrån mamma och syskon ibland gör att man se vad valpen behöver träna på mer tydligt. De valpar som är lite blyga i början kan behöva ett extra träningspass så de får mer positiva upplevelser så vi kan bygga på deras självförtroende.
Träffa andra hundar
För oss är det mycket viktigt att valpen redan från början får träffa andra snälla och trevliga hundar. För att lära sig hundspråket och även få med sig bra hundkontakt i ryggsäcken när man reser här ifrån. Från det att valparna är 5-6 veckor så är de en självklar del i vår hundfamilj där alla får om de vill vara delaktiga och ha chans att träffa valparna. Då våra hundar är mycket vana vid valpar så vet de hur man ska behandla valpar i olika åldrar. Detta är viktigt för valpen och med tidiga positiva upplevelse av äldre hundar.
Utflykter
Alla valparna får göra små utflykter för att utforska en ny miljö där de inte varit innan. Tex. när väder och vind är rätt så är vi nere på stranden och valparna får träffa på havet, stranden och allt vad det innebär. Det brukar vara mycket spännande att vara där nere, då kan man gräva, leka i vattnet och springa i sandkanten.
Andra utflykter som vi kan göra med valparna är att åka till en annan skog och utforska där. I skogen finns mycket att utforska och titta på.
Målet med alla utflykter är att valparna ska vara nyfikna och veta att nya miljöer är spännande och att de ska veta hur man hantera en ny situation och miljö man inte varit i innan.
Då vi bor rätt så enskilt, vintertid så har vi svårt att få till alla miljöer här hemma, även om vi försöker med alla de medel vi har här hemma. Så då får man flytta på sig och se vad det är för nya ställen och platser man kan komma till och få en ny upplevelse att lägga i bagaget. Med all sådan här träning så är det valparna ska ha en så bra ryggsäck som möjligt med sig här ifrån så de kan ta fram de verktyg de behöver när de kommer i andra situationer. Ofta så går detta av sig själv och inget vi behöver vara oroliga över. Men bara för att det inte är en stor grej för valpen så tycker vi det är viktigt att ryggsäcken är så bra packad den bara går. Massa bra upplevelse i lagom nivå i rätt tid. För att valpen ska kunna ta med dom erfarenheter med en positiv anda vidare i livet när valpen lämnar oss här på Juleboda.
När valparna är 6,5-7 vecka så gör vi lite tester och kollar igenom valparna en och en noggrant. Därefter så pratar vi med valpköparna om vad dom vill ha för valp och vad dom har för några förväntningar.
Efter detta lägger vi pusslet med att pussla ihop valp och köpare. Detta för att köparen ska få sin drömhund så gott det går att motsvarar förväntningarna. Detta gör vi så sent för att det är då vi ser som bäst vad det är för personligheter vi har att göra med. Vissa ser man riktigt tidigt hur dom kommer att bli, medan vissa är mycket lika varandra i början och det är först senare de visar mer om vad just de är för individer.
Testet är en del i bedömningen och men inte det enda vi går på, utan 7 veckors studier av valparna och deras vardagliga utveckling med mera lägger vi stor vikt vid också. Testet är mer för att vi ska få en jämförbar bild av valpen gentemot sina syskon. Det är också bra att se hur valpen är utan syskon i nya miljöer. Testet är i ett främmande rum, med främmande personer, där vi gör lite övningar, så som lek, hantering och apportering. Även nya ljud och hur de ta det att vara ensamma en kort stund. Med detta tycker vi att vi ser det vi behöver se av valpen i den åldern. Sedan är det viktigt att veta att valpen påverkas mycket av sin familj och träningen till att få en väl fungerande vuxen hund fortsätter i familjen. Vi lägger grunden och familjerna bygger huset. Utan en bra grund blir huset inte bra och lika så om man fuskbygger huset blir det heller inte bra. Så tillsammans skapar vi den bästa hunden för just er.
Veterinären
När valparna är 8 veckor åker vi till veterinären med dom. Veterinären besiktiga valparna. De får också sitt chip och vaccineras och med sig därifrån ett besiktningsintyg och ett vaccinationskort. Ska någon valp flytta utomlands får denna en extra vaccination och ett pass. Hos veterinären vägs dom en sista gång och får lite miljöträning, i en helt ny miljö. Vi ser till att de redan innan har åkt bil någon gång så det brukar inte vara några problem alls. Det är alltid spännande att vara hos veterinären.
Gumman en riktig drömhund
Därefter så följer vi våra älsklingar på avstånd, genom Facebook-grupp för just den kullen och sedan sms och telefon. Inga är gladare än vi när sms, mms och mail trillar in med bilder på valparna i sina nya hem.
Varje år i maj har vi en valpträff, där vi busar och pratar hund en hel dag. Vi äter lunch tillsammans och fika. Vi anordnar också träffar för våra hundar runt om i Sverige och kommer inom kort att hålla helgkurser/läger för hundar som kommer från oss. Detta för att kunna stötta hunden med familj igenom hela livet. Kurserna kommer att hållas på olika ställen och i anslutning till vår valpträff som hålls i maj varje år. Kursen är grupp anpassad eller har ett visst tema.
Har du några frågor om valparnas liv hos oss på Juleboda är det bara att höra av sig till Anna på 0768-641010 anna@storajuleboda.se
Inspiration hämtat av ”Puppy Culture” och egna upplevelse under förgående kullar