Sverige vi måste prioritera skolan och på dom framtida svenskarna

”Tiden går fort när man har roligt” är det så dom säger, dom som levt sedan stenåldern. Jo jag har hört det och jag håller med till viss del. Dom senaste veckorna har gått otroligt fort men ändå har det egentligen inte hänt något speciellt i veckorna. Men det har ändå känts som två dagar måndag och fredag. Att helgerna gått fort det är en helt annan femma, men när gör dom inte det?

Skolan jag vad har jag och säga om den? Typ ingenting mer än att jag är lite frustrerad över hur Skolverket tänker, hur kan man sätta alla val och viktiga saker sista terminen? I varenda ämne är det läxförhör, inlämnings uppgifter och prov för att dom nu så här sista terminen kommer på att det här måste vi kryssa av i kunskapskraven, som inte är skrivna för mig som elev. Jag fungera kanske inte på samma sätt som min klasskompis men ändå ska vi bedömas utifrån samma lektioner och prov. Nu i 9an har vi utöver dom vanliga proven och inlämningsuppgifter även nationella prov och vi ska kanske göra ett av våra största val(vad man ska gå gymnasiet) Hur tänker ni på Skolverket? Gör istället en mal hur man gör en individuella kunskapskrav för varje elev och se till att alla elever få den hjälp och stöd dom behöver. Så alla elever själv är delaktig i vad dom ska kunna för att gå vidare och hur dom smidigast når målet. Att Sverige ska satsa mer på skolan är det ingen tvivel om, mer lärare behövs och för att locka lärare MÅSTE man höga lönerna. Om jag går in i en sal i skolan vi tar sal 14 som exempel, där är gardiner från jag vet inte när, där är stolar som man snart trilla igenom och vägarna är inte särskilt trevliga dom häller kan jag säga. Bara lite färg, 25 nya stolar och nya gardiner skulle gjort att det kändes lite mysigare/roligare att komma till salen. Men till svar när man undrar varför dom inte gör något åt det är att det inte finns pengar till det. Många salar är i det sticket och det gör att man tappar lusten att vara där, tyvärr. Nu skippar jag inte lektionen men mitt humör när jag går in i dessa salar är inte det samma som när jag går in i tex kemisalen som är hyfsat ny. Det gör otrolig skillnad jag lovar. Sedan att skolan bara har haft 16 grader i uppehållsrummet dom senaste veckorna är också en sak som gör mig otroligt frustrerad, hur ska jag som elev kunna göra bra ifrån mig när jag sitter och fryser om jag inte sitter vid ett element? Nu vet jag att vi har haft problem med mögel och ventilation på skolan och att renovering pågår men det är ingen ursäkt för att det är 16 grader i skolan. Jag fattar också att dom lärarna som faktiskt jobbar har så himla mycket att göra, utöver att stå och undervisa oss, ska dom även rätta prov och förbereda inför lektioner, det tycker inte jag är okej. Sätt in en lärare till så dom alltid är två lärare på lektionerna och ger dom en slant extra. Jag vet att mycket fritid går åt att rätt och förbereda ta fram och leta material. Jag har både en mamma som jobbat som lärare och en farmor som jobbar som lärare. När mamma jobbade som lärare gick mycket tid åt att fixa och dona inför morgondagen och rätta dagens läxförhör eller prov och inte tala om när nationella drog igång. Det var mycket och jag vet att mamma inte mådde bra av att inte kunna lägga den tiden på oss i stället. Läraren måste ju rätta eller? Nej det måste dom inte vi borde ha en rättnings central man skickar proven till och sedan få tillbaka dom rättade och klara och att folk jobbar som rättare. Tänk va mycket bättre våra lärare som ska stå framför oss elever och göra ett bra jobb skulle må om dom inte hade den pressen att innan nästa vecka ska jag har rättat det här och det här. Utan istället kunna lägga tiden på familjen och sin hobby. Jag tror att det hade lät till att man haft mer positiva och piggare lärare. Vi måste prioritera dom som kommer efter oss, ni som bestämmer vem ska ta över efter er om ni inte satsar på skolan där allt ändå börjar? Äldrevården och skolan måste prioriteras högt tycker jag, alla hade mått bra av det. Stora stjärnor till mina bra lärare som orka med oss elever och ändå har humöret uppe, rätta proven och har väl planerade lektioner. Men jag säger inte att alla ha det men en stor stjärna till er som ha det.
Ursäkta för en virrig text men jag tänker inte hålla tyst om hur det är och hur jag tycker.

Många kramar från en upprörd trött niondeklassare

Lämna ett svar