Val av valp

Hej!

Hundarna har förmiddagsvila och jag sitter vid datorn för att fixa med lite arbete med Labradoodleklubben. Det är så roligt att vårt första år som klubb är avslutat och vi nu går mot ett nytt spännande år. Det är verkligen super kul att klubben blivit så stor som den blivit redan första året. Så viktigt arbete för våra hundar och för framtiden. Ska bli så spännande att följa utvecklingen nu och framåt.

Men nu tilldagens ämne, nämligen att välja vilken valp som kommer till vilken familj. Detta är en av de saker som jag tycker är mycket spännande och som jag brinner för att jobba med. Många frågar oss om man får välja valp när man hälsa på hos oss, svaret blir alltid NEJ! Det kan låta konstigt, eller helt självklart. Tänk vilken press på både valpen och på familjen att ni ska välja er valp utifrån besök på någon timme bara. Utan att ha sett valpen när den är pigg, trött och när den är i en ny miljö. Det sätter stor press på detta besöket.

Jag hör många gånger att familjerna tycker att det är skönt att vi väljer valp så att de på besöket bara kan lägga fokus på alla valpar och på mamman och att ställa frågor utan att känna att de måste välja en och välja bort en annan. Att de ser valparna med öppenhet att det bli den som visat sig vara bäst för oss både en och flera gånger får komma till oss när det är dags att ta hem valpen.

Från vår sida är det en trygghet att vi kan titta på valparna i massor av situationer och när valpen nästan är klar att flytta hem där man sett så mycket av valpen som det bara gå kunna para ihop valpen med den familjen som vi tror att valpen har bäst möjlighet att utvecklas till den bästa versionen av sig själv. Under tiden vi väntar på att valparna blir redo att flytta så träffar vi ofta nya familjen, vi prata ofta i telefon några gånger och vi har tid att lära känna varandra lite bättre än svaren på de (just nu) 16 frågor man får svara på, som första steg. För att vi ska kunna veta vad det är för familj också.

Vi ser efter att följt över 200 valpar att från att valparna födds till att valparna åker till sina nya familjer så vet vi att mycket kan ändras med valpen under vägens gång och det är en trygghet för oss att vi kan se till att den som vill hunden som är mest framåt inte får den som är mest lugn och så tvärt om. Att vi ser till att valpen får rätt verktyg att få bästa möjliga förutsättningar.

Sedan är vi helt med på att valpen fortsätter att utvecklas och att familjen har stor inverkan på valpen under framförallt första veckorna men också genom livet. Det är inte en anledning att inte välja ut valp efter det man ser när de är 8 veckor och det man sett det första veckorna i livet. Det gör det bara viktigare.

Även om vi under alla veckor med valpen tittar noga på varje individ, låter de vara en och en i olika situationer och att de får vara med om nya saker för att de ska vara väll förberedda på att leva sina nya liv med sina familjer. Så vet vi ofta mycket om valpen, men vi väljer att ta ut dom och göra exakt samma sak med alla valparna för att vi ska kunna jämföra dom med varandra och också med andra kullar. Vi kallar de valptest, och är inget avgörande men en del i bedömningen va valpen precis som alla andra saker vi gör med valparna både innan och efter valptestet. Vi vet att det är valpen just nu och dagsform och tid på dygnet spelar in men ändå så är det ett bra verktyg för oss.

Familjens önskemål tas in i bedömningen, vi vill att alla ska få sin drömvalp, det betyder inte att man per automatik får den valp man önskar om man önskar en specifik valp. Men det kan betyda att man får den valpen som stämmer överens med de önskningar de har om valpen.

När pusslet är lagt så får alla familjer veta vilken valp innan de kommer hit för att hämta valpen

 

Har du några frågor och funderingar om detta med val av valp så hör av dig

Kram

Lovisa