Valparnas väg

Så är det måndag igen och en ny vecka ta fart

Valparna är nu 5 och 3 veckor gamla och vad det händer grejer varje dag.

Jag kan inte förstå hur varje valp och varje valpkull är så unika och att det hela tiden kommer upp nya grejer att upptäcka och nya grejer att lära. Det är så häftigt och att studera dom på nära håll är så häftigt.

Gummans valpar som vi nu jobbar för fullt med för att de ska bli den bästa version av sig själv. Varje dag får de utforska nya grejer och vara en stund utan sina syskon. Detta gör vi för att valpen själv ska bygga självförtroende och självkänsla. Valparna är så duktiga och tar livet med en klackspark. Vissa dagar behöver en valp lite störtning och andra dagar en helt annan. Allt antecknas i valparnas block och är lätt att titta tillbaka i och se utvecklingen. Att se mönster bland dom och se deras lite olika utveckling. Det är att de inte följer varandra helt, utan vissa valpar är lite före några dagar och sedan kommer de andra i fatt och så tvärt om ibland. Så viktigt att inte se de som grupp utan som individ.

Wiljas valpar har precis börjat den individuella fasen och har nu efter ENS gått över till dagliga hanteringsövningar och i morgon så börjar den egna utforskande vägen. Först tillsammans med mamma och sedan själv, i en takt så valpen inte märker att vi försvårar för dom. Det är så kul att se hur de hela tiden se hur världen blir större och större. Än så länge är valphagen i köket en ny plats med mycket att utforska men om några dagar är de redo att börja utforska nya saker.

Samtidigt som jag tycker att det är viktigt att valparna får träna och utvecklas och tillsammans hitta på nya grejer och jobbar mot framtiden så är sömn, lek med syskonen och att bara vara en ännu viktigare del så den stora delen av dagen ser ut så att valparna sover största delen, leker med syskonen och bara är med sina syskon och mamma. Medan en mindre del av tiden är när vi aktivt tränar och utforskar enskilt.

Igår kväll så var Gummans valpar ute nästan hela dagen i valphagen, och när vi tar in dom för kvällen så körde vi följsamhets träning och valparna tyckte att det var jätte roligt och följde efter med härlig attityd. Så roligt att se hur roligt det kan vara. Visa tog även en egen liten runda för att se vad trädgården hade att erbjuda. Så roligt att se hur de hur de upptäcker mer och mer. Idag ska vi ta problemlösningen till nästa steg.

Nu ska Gummans valpar ut i valphagen, då vädret idag också är fint och Wiljas valpar ska få komma till köket idag med.

Sedan ska de stora hundarnas aktiviteter också att fixas med och hitta på lite roliga grejer. Planen är att börja denna omgångens klippning också. Först på tur är Scottie och Brumma, sedan fortsätter det tills alla är klara. Tanken är att alla ska vara färdiga och nyklippta när jag flyttar om 2 veckor. Men det är bara mina grejer som flyttar till en början med och lite mer åkande fram och tillbaka ett tag innan alla valpar här på Juleboda ha åkt och sedan blir det Jönköping ett tag för mig och välkomnar första kullen i vår lilla lya den 16 oktober. Det blir en ny resa och som vi längtar.

Dags att få fart på dagen

 

Kram