Vikten av hälsotester

Hej!

Jag älskar verkligen att kolla på de olika stegen i processen till att en ny kull valpar kommer till välden. Stegen är många och bara de bästa får komma vidare till att få egna valpar.

Första steget vi gör är att kolla på hundens mentalitet. Vi kollar hur hunden är i ny miljö, vi kollar hur hunden är med nya människor och vi kollar hur hunden är med andra hundar. Detta är det viktigaste för oss. Sedan prata vi med familjen om hundens vardagliga liv och hunden starka sidor och negativa sidor och så gör vi en sammanställning. Känner vi att detta är en hund som vi vill ta vidare i vårt avelsarbete och tar det till nästa steg.

Nästa steg är att göra röntgen av armbågar och höfter. Nu gör vi både Pennhip och OFA röntgen för att veta så mycket vi kan om hundarnas höfter och armbågar. Går hunden igenom detta steg med bra och godkända resultat. Så går hunden vidare till nästa steg.

Nästa steg är patella och ögonlysning. Ofta är det bara mindre hundar som gör patella koll, vi har valt att göra detta på alla våra hundar oavsett vilken storlek som hunden är. Vi har aldrig haft en hund med patella men vill undvika detta ska komma upp och testar för att minska sannolikheten att det ska dyka upp. Ögonlysning ingår i det som de flesta hundar som verkar i avel ska genomföra och så även våra hundar. För att undvika att ärftliga ögonsjukdomar sprids i linjerna.

När alla fysiska hälsotester är genomförda så är det ett steg kvar, nämligen DNA testerna. Då vi hålla på 6 år med DNA tester så kan vi våra linjer bra nu och vet att vi inte har någon av de sjukdomar vi testa för, vi kan ha någon bärare men så länge vi vet om det och bara para denna med en icke bärare så är det inga problem. Men då vi bara har att man kan vara fri genom sina föräldrar en generation. Vilket innebär att om en hundar har två testade fria föräldrar så blir denna hund fri för att föräldrarna är det. Men en hund som har föräldrar som är fri genom föräldrar så behöver denna testa om igen. Så fortsätter det. För att minska risken att vi har sjukdomar vi inte vet om och som nedärvs recessivt.

När alla DNA tester är klara så är det dags att börja planera inför framtiden.

Att välja rätt partner är inte allt det lättaste så många parametrar som ska stämma överens med varandra för att det ska bli en så bra kull som möjligt.

Vi skriver upp alla fördelar och nackdelar på varje hund och med hjälp av det försöka möta upp detta på bästa sätt. För oss är färgen inte viktig, vist är det häftigt med olika färger. Men det ligger långt ner på vår priolista. Först kommer mentaliteten och hälsan för att sedan om allt stämmer kunna välja med färg är en bonus.

När rätt hane och tik är matchade med varandra så är det dags att vänta på löp och hoppas att parningen går som på en räls och att det blir valpar.

Även om vi gör att vi kan för att våra valpar ska bli så friska det bara går så är vi inte på något sätt GUD, det gör så klart att andra sjukdomar som vi idag inte kan testa mot dyker upp, även om det är mycket sällan.

Allt gott

Kram