När det händer storverk varje dag!

Hej!

Snöa och Jaggers valpar är nu 4 veckor och en dag gamla.

Jag skulle så gärna vilja att ni alla fick se de där små steg mot framtiden som valparna varje dag tar. Jag skulle vilja visa valparnas varje steg, förklara hur stolt jag är över dom och visa dom världen från den ärliga och ljusa sidan. Kanske är det så att jag behöver förstå att det inte går utan att öppna fönstret någon gång då och då så att ni kan följa dom via filmer och bilder på Instagram och Facebook.

Alla timmar som jag sitter hos valparna och bara tittar, de klättrar på mig, jag pussar på dom och vi busar. Snöa hon ligger mycket hos dom ger dom mat, tvättar dom och låter dom upptäcka världen vid sidan av henne. Hon övervakar, hon busar och hon är den trygghet som en valp behöver. Brumma, Malwa och Nalle som sida vid sida av valparna och Snöa finns där som de där extra vuxna som vi alla som barn behöver. De tar över och leker med valparna när Snöa behöver en paus, de lägger sig med valparna och låter dom upptäcka en annan än mamma. De finns där om det är någon som är missnöjd och de älskar att vara nära. Det är precis som att de också studera valparna lika mycket som mig, de tittar på valparna när de gör något roligt och så tittar de på mig och jag kan inte annat än att skratta lite. Vi gör detta som ett team där alla har sin plats och sitt uppdrag.

Det är en gåva att få sitta en lördagkväll i valphagen och sätta på en podd i bakgrunden, titta, busa och gosa. För att sedan krypa ner i en säng och veta att när dagen gryr igen är det dags att se nya framsteg och nya upptäckter. Varje valp gör nya upptäckter och jag måste säga att jag lär mig så mycket utifrån att försöka se världen från deras ögon. Att anpassa deras miljö efter dom så att de lär sig så mycket om världen det bara går.

Att hela tiden utgå från just den valpen är något som för mig blivit mer och mer viktigt och gruppen är viktig för valpen men säger kanske inte allt om en valp. Att se dom en och en att tar ut dom från gruppen, se hur de gör och hur de tänker och att lära känna valpen bakom de gulliga ögonen. Varför är då detta så viktigt kan man fråga sig, jo för mig är det viktigt för att kunna ge nya familjen den bästa möjliga match och bästa möjliga start på en lång resa. Det är inte ofta som jag inte vet tillräckligt om valpen utan om familjen, trotts att vissa säger att det vart värre än att gå på anställningsintervju. Ja det är så att ju mer verklighetstrogen bild du ger av dig själv och din familj ju lättare blir det för mig att sätta valparna i de familjer som de trivs bäst i. För mig är det viktigt att valpen blir minst lika älskad i sin nya familj som den varit av oss här.

Tillbaka till valpens utveckling, träning och vad det är vi gör med valparna, här kan jag skriva dag in och dag ut om allt och liter till men det viktiga här är helt enkelt att inte pressa valpen tillsaker som inte kommer gynna deras utveckling, att låta de upptäcka världen själva och att vi bara anpassa miljön efter det och försvåra miljön i takt med valpen. Det är lättare sagt än gjort, men genom att läsa valpen i de stora och små vinkar så kan vi få valpar som visar det tydligt och vi får valpar som förstår vikten av att söka trygghet hos sin familj. Detta kommer vi lägga extra vikt på under kommande valputlämningar. Även om det funnits med under många år nu.

Utan tryggheten i relationen mellan hunden och sin familj så blir det två parallella världar. Genom respekt, trygghet och kunskap så kommer man väldigt långt, det bästa är att det går inte att bli fullärd utan du kan lära dig så mycket om hund som ämne, din hund och din ras. Det gäller att öppna ögonen och titta bakom fasade titta i grunden, det är den som sätter resten. Genom att ha sinnet öppet, att lyssna på de som säger tvärtemot det du själv tror på att förstå hur de tänker, att lyssna på de som tänker som du att ta vidare dina egna tankar. Att lyssna, höra och i vissa fall testa sig fram. Att våga älska att våga tramsa att våga ha kul. Släppa taget om måsten och krav och tänka på just din hund. Allt detta hänger ihop med att jobba med en valpkull, de ska vara trygga i sina relationer för det är då vi kan skapa nya och bygga de höghus vi vill ha.

puss på er

 

Kram

Lovisa