Nu börjar det

Hej!

Idag börjar det på riktigt, valparna blir 3 veckor gamla och det är liksom idag som mycket av det jobbet som vi gör med valparna drar igång. De har börjat röra sig allt mer och nästan alla reagera nu på ljud. Så vad ska vi nu göra kan man ju undra?

Det första vi gör är att presentera en ny sak, stor som liten varje dag. Vi lägger inte bara in det och så är det bra med det. Utan jag sitter med dom och ser hur de hantera och hur de upptäcker den nya saken. För utan den vetskapen om hur valpen gör så ger det mig ingen kunskap om den enskilda valpen utan mer om gruppen. Det är lätt att se de som en grupp, speciellt när de är så många. Men det är om inte ännu viktigare att ta ut de en och en och se den enskilda individen när de är många. Det är framför allt för att göra flytten till nya familjen så lätt som det går. Jo för en valp med 8 syskon har alltid ett syskon att luta sig mot, under tiden som den är hos oss. Medan sedan i nya hemmet så är de mer själva (som hund) och även om nya familjen har hund sedan innan så är det nytt. Så vi låter valparna att vara själva med oss en och en och i mindre grupper för att de ska bygga ett självförtroende och erfarenhet att göra saker själv utan bakning av ett syskon.

Denna träning börja vi nu, genom att först vara inne i valphagen och presentera en ny sak för en och en. För att sedan ta dom på en annan plats, först nära valphagen och sedan längre och längre ifrån. På så sätt blir det från början helt naturligt för valpen att göra saker själv tillsammans med oss. Vi kan då i lagom takt lära valpen att ta egna beslut och sammarbeta med oss också inte bara syskon och mamma. Toppen tycker vi och det underlättar för nya familjen.

Mer om detta under vägens gång.

Idag börjar vi och resan tills de åker är fortsatt lång även om det går så fort. Mycket ska vi hinna med och upptäcka.

 

Allt gott